Θες δε θες, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι «άουτς!», γιατί όντως είναι από τα πιο επώδυνα χτυπήματα. Το ξέρεις κι εσύ λογικά, αφού όλοι μας στη ζωή μας έχουμε κάποια στιγμή χτυπήσει το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού μας σε κάποιο έπιπλο στο σπίτι. Και όλες μα όλες τις φορές είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ένα τόσο μικρό οστό όπως αυτό στο μικρό μας δάχτυλο μπορεί να προκαλέσει τόσο πόνο όταν τραυματιστεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο συγκεκριμένος τραυματισμός, όσο επίπονος και άβολος είναι, τις περισσότερες φορές είναι παροδικός.
Έπειτα από οποιοδήποτε χτύπημα στα οστά, η εφαρμογή πάγου στο σημείο που πονάει, συγκεκριμένα στο μικρό μας δαχτυλάκι, εκτός από ανακουφιστική δράση, συνήθως προλαμβάνει το οίδημα, αρκεί να γίνει αμέσως μετά τον τραυματισμό.
Ωστόσο, είναι μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε αν αυτός ο απλός τραυματισμός είναι πιο περίπλοκος απ’ όσο νομίζαμε αρχικά.
Αν έχεις χτυπήσει πέφτοντας από τις σκάλες, αν σκόνταψες πάνω σε ένα έπιπλο ή ακόμα κι αν κάτι βαρύ έπεσε πάνω στο μικρό σου δαχτυλάκι, υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο κάταγμα στις περιπτώσεις που: πονάς υπερβολικά, είναι κόκκινο και μελανιασμένο, αν δεν μπορείς να το πατήσεις καθόλου ή αν το νιώθεις ζεστό και πολύ πρησμένο.
Ακόμα κι αν δεν έχεις ένα από αυτά τα συμπτώματα, βέβαια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις άμεσα με κάποιον ορθοπεδικό ιατρό, που πιθανότατα να σου προτείνει ακτινογραφία προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω θεραπεία, κυρίως όμως για να διαπιστωθεί αν το οστό που τραυματίστηκε θα πρέπει αν μπει στη θέση του.
Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται απλώς για ένα πολύ δυνατό χτύπημα να μην έχει υπάρξει εξάρθρωση, αν ο γιατρός αποφασίσει ότι μπορείς εσύ να φροντίσεις το τραυματισμένο οστό, τότε μαζί με τις συμβουλές του σημείωσε και μερικά tips που θα σε ανακουφίσουν εντυπωσιακά:
- Φρόντισε να βάζεις πάγο καθημερινά προκειμένου να μειώσεις το πρήξιμο στην περιοχή
- Προσπάθησε να κρατάς αρκετές ώρες την ημέρα το πόδι σου ψηλά και να αποφύγεις οποιαδήποτε πίεση στο μικρό δάχτυλο
- Περιόρισε τις άσκοπες μετακινήσεις για μερικές ημέρες, ακόμα και μέσα στο σπίτι
- Μη φοράς κλειστά και στενά παπούτσια
Με καλή φροντίδα ένα σπασμένο δαχτυλάκι παίρνει μέχρι και έξι εβδομάδες μέχρι να θεραπευτεί.
Το πιο σημαντικό είναι πως στο μικρό δάχτυλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γύψος όπως σε άλλα κατάγματα, τότε η επίδεση με τον ειδικό επίδεσμο μαζί είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την αποκατάσταση. Να έχεις πάντα κατά νου ότι, σε αυτού του είδους την επίδεση χρειάζεται προσοχή να μην είναι πολύ σφιχτή και να μην προκαλεί πόνο σε καμία περίπτωση .
Τέτοιοι τραυματισμοί συνήθως περνάνε από μόνοι τους, όμως έχουν υπάρξει περιπτώσεις που μικροκατάγματα στο μικρό δαχτυλάκι έχουν υποτιμηθεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυπλοκότερων προβλημάτων, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, κάποια παραμελημένα τραύματα έχουν καταλήξει στο χειρουργείο.
Γι’ αυτό η καλύτερη συμβουλή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι με ηρεμία να ακούμε το σώμα μας, να μην παραμελούμε τα πονεμένα σημεία και να μην διστάζουμε να καλέσουμε τον γιατρό μας. Κι αν σκεφτείς «Μα, γιατρό γιατί χτύπησα το μικρό μου δαχτυλάκι;», θα σου απαντήσουμε: «ΦΥΣΙΚΑ!».
Και επειδή όπως λέμε πάντα, η πρόληψη είναι και η καλύτερη θεραπεία, μήπως αν χτυπάς συχνά το μικρό σας δαχτυλάκι σε κάποια έπιπλα στο σπίτι, πρέπει επειγόντως να αλλάξεις τη διαρρύθμιση; Σκέψου το!