Ας το παραδεχτούμε: οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το πεντικιούρ αφορά τις γυναίκες και τι χρώμα θα βάψουν τα νύχια των ποδιών τους, σωστά; Λάθος. Το πεντικιούρ και η φροντίδα των ποδιών γενικά έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τομέα της παραϊατρικής, την ποδολογία. Τις σπουδές που αφορούν τη φροντίδα των ποδιών με ασφαλή, επιστημονικό και εξειδικευμένο τρόπο.
Το πεντικιούρ, λοιπόν, αφορά εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες γιατί είναι η διαδικασία μέσα από την οποία φροντίζουμε τα πόδια μας, ώστε να μείνουν απαλλαγμένα από σκληρύνσεις, μύκητες κλπ. Φυσικά και υπάρχει η αισθητική παράμετρος σε αυτό, όμως το να βλέπουμε το πεντικιούρ αποκλειστικά ως υπόθεση των αισθητικών είναι σαν να λέμε ότι έχουμε δερματικό πρόβλημα και αντί να πάμε στο δερματολόγο θα πάμε κομμωτήριο.
Οι ειδικοί του κλάδου, οι ποδολόγοι, είναι εκείνοι που αξιολογούν τις παθήσεις των κάτω άκρων προτείνοντας και παρέχοντας τις κατάλληλες θεραπείες, που ανακουφίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τους πάσχοντες. Λειτουργούν τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, όπως για παράδειγμα στην πρόληψη του διαβητικού ποδιού, αλλά και στη διαχείριση των επιπλοκών που μπορούν να έχουν ασθενείς με διαβητικό πόδι.
Επίσης, είναι σύμμαχοι των αθλητών και των πρωταθλητών παρέχοντας την εντατική φροντίδα που απαιτούν τα άκρα τους, αλλά και άμεσοι φροντιστές των κουρασμένων ποδιών των μελλοντικών μητέρων, οι οποίες δυσκολεύονται να σκύψουν, να κόψουν τα νύχια και να φροντίσουν τα πόδια τους, και μέσω του πεντικιούρ τις ανακουφίζουν και τις τονώνουν σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής τους. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που η φροντίδα των ποδιών τους έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα της ζωής τους, και ο ρόλος των ποδολόγων είναι καταλυτικός καλύπτοντας αυτή την τακτική ανάγκη.
Γενικότερα όμως η επιστημονική ποδολογία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που θέλει να φροντίζει τακτικά και να περιποιείται προληπτικά τα πόδια του, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του και την ποιότητα της ζωής του. Εξάλλου, αυτός ακριβώς είναι ο πραγματικός σκοπός του πεντικιούρ, όπως ήδη αναφέραμε.
Ο ρόλος όμως της ποδολογίας δεν είναι μόνο προληπτικός, καθώς σε αρκετές σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων που βασανίζουν καθημερινά πολλούς ανθρώπους, αλλά λειτουργεί ανακουφιστικά και θεραπευτικά σε πολλές και δύσκολες περιπτώσεις. Ποιες είναι οι πιο συνήθεις παθήσεις των άκρων και των νυχιών που χρήζουν επίσκεψη στον ποδολόγο μας; Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Ονυχοπαθήσεις (μύκητες στα νύχια και τους μεσοδακτύλιους χώρους, ψωρίαση κ.α.)
- Επώδυνη είσφρυση νυχιού στο δέρμα (η λεγόμενη ονυχοκρύπτωση)
- Σκληρύνσεις δέρματος στα κάτω άκρα
- Τραυματισμοί νυχιών, π.χ. αν έχει σπάσει ή αφαιρεθεί τμήμα του νυχιού
- Κάλοι και υπερκερατώσεις
Οι ποδολόγοι όμως, εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στο φάσμα του δικού τους επιστημονικού πεδίου, είναι εκείνοι που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για να εντοπίσουν παθολογικές αλλαγές ή καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση. Λειτουργούν δηλαδή, ως ο πιο χρήσιμος σύνδεσμος μεταξύ ασθενών, γιατρών και φυσικοθεραπευτών.
Κυριότερα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την επιστημονική τους γνώση είναι οι μοναδικοί στους οποίους θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την υγεία των ποδιών μας!