Έχεις διαβάσει λογικά πόσες μελέτες και έρευνες σχετικά με τη κατάθλιψη, την μελαγχολία το στρες κλπ. Πόσες, όμως, περί ευτυχίας έχεις διαβάσει; Η ιατρική σχολή του Harvard αποφάσισε να το αλλάξει αυτό: αντιμετώπισε την ευτυχία ως μια “κατάσταση”, με φυσιολογία και κλινικές ενδείξεις, με συμπτώματα και τρόπους “αντιμετώπισης” και δημοσίευσε μια σημαντικότατη έρευνα, που αλλάζει σχεδόν τα πάντα.
Καταρχάς, ένας νέος κλάδος της ψυχολογίας και της ιατρικής ανοίγεται και ονομάζεται “θετική ψυχολογία”, καθώς περιγράφει τη χημεία του σώματός μας καθώς βιώνουμε θετικές καταστάσεις και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας συνολικά. Ο ορισμός της ευτυχίας, βέβαια, ίσως να διαφέρει από αυτό που έχουμε ως τώρα στο μυαλό μας: πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε πράγματα και να βελτιώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Άρα η ευτυχία δεν είναι ταυτόσημη της επιτυχίας, αλλά της δυνατότητας και της δύναμης.
Ήδη από προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το μυαλό μας έχει την τάση να αναζητά για προβλήματα και παγίδες. Είναι ένα από τα στοιχεία που φέρνουμε μαζί μας από τους μακρινούς προγόνους μας, οι οποίοι για να επιβιώσουν έξω στη φύση, έπρεπε διαρκώς να είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να έχουμε εξελίξει τον τρόπο της ζωής μας, αλλά, όπως έχουμε πει ξανά, ο χρόνος της βιολογίας είναι διαφορετικός από το χρόνο της κοινωνίας- δηλαδή ο οργανισμός μας δεν έχει προσαρμοστεί στις πολιτισμικές αλλαγές. Κατανοώντας αυτή μας την κληρονομιά, μπορούμε συνειδητά να κάνουμε βήματα προς την επίτευξη της ευτυχίας μας, όπως καταλήγει η έρευνα. Κι εδώ, αξίζει να σταθούμε σε 2 από αυτά:
- Η ευγνωμοσύνη είναι μια διαδικασία που μας “αναγκάζει” να επικεντρωθούμε στα θετικά, κόντρα στην συνήθεια που έχει ο εγκέφαλός μας. Αν καταφέρουμε, για 21 συνεχόμενες ημέρες να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, αυτό είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει μια νέα γνωστική διαδικασία, που θα μας φέρει πιο κοντά στα θετικά, απ’ ότι στις παγίδες. Το μυστικό εδώ είναι το εξής: προσπάθησε να γράφεις κάθε μέρα 3 λόγους για τους οποίους νιώθεις ευγνωμοσύνη, και γιατί. Αλλά: πρέπει κάθε μέρα να είναι 3 διαφορετικοί λόγοι! Έτσι θα μπεις στη διαδικασία να δεις ακόμη και μια κακή μέρα αλλιώς, καθώς “υποχρεωτικά” θα αναζητήσεις τους 3 λόγους που, ακόμη και τότε, σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
- Το δεύτερο “μυστικό” της ευτυχίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα είναι τα 15 λεπτά άσκησης κάθε μέρα. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι η κίνηση αντιμετωπίζεται ως θεραπεία και τώρα έχουμε μια ακόμη επιβεβαιώση, από νέα, αλλά πολύ αξιόπιστη πηγή: όταν βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα 15 λεπτά περπάτημα, βοηθάει τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό και παράγει περισσότερες από τις “ορμόνες της χαράς” και περιορίζει την παραγωγή των ουσίων που σχετίζονται με το στρες και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το σώμα μας.
Με άλλα λόγια, πάλι γυρίζουμε στο ίδιο γνωστό συμπέρασμα: βάλε τα αθλητικά σου και βγες για περπάτημα/ τρέξιμο, γιατί αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας. Δε το λέμε εμείς, το Harvard το είπε!
Έχετε ερωτήσεις;
Πώς θα φτάσεις τα 10.000 βήματα την ημέρα; - PodiaFootcare.com
[…] Αυτά τα tips φυσικά αφορούν μικρές αλλαγές που μπορούν να μας διευκολύνουν στη διαδρομή μας προς τα 10.000 βήματα. Στα πιο προφανή, που τα ξέρεις ήδη βέβαια, συγκαταλέγονται οι βόλτες με το σκύλο, τα ραντεβού για περπάτημα, το σκόπιμο περπάτημα ως άσκηση κλπ. Όλα αυτά, μικρά και μεγάλα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την κίνηση η οποία λειτουργεί ως θεραπεία και είναι το καλύτερο «γιατρικό» για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. […]