SCROLL TO TOP
Close
podia footcare section

Προϊόντα

podia footcare section
skasmenes pternes podia footcare Step  round

Η Φροντίδα των ποδιών σου!

Tα πόδια σου είναι πολύτιμα! Εδώ θα βρεις όλα τα εξειδικευμένα προϊόντα της Podia για την ολοκληρωμένη φροντίδα τους, την περιποίηση και την προστασία τους από τις απειλές που περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου.
Ανακαλύψτε τα
Close
podia footcare section

Ανάγκες

podia footcare section
Κρέμα Προστασίας και Περιποίηση του Διαβητικού Ποδιού

Φροντίδα Διαβητικού Ποδιού

Μάθε για τις αυξημένες ανάγκες που έχει το Διαβητικό Πόδι και δες πώς μπορούμε να του προσφέρουμε όλη την απαιτούμενη περιποίηση και την προστασία μέσα στην καθημερινότητα.
Ανακαλύψτε την
Close
podia footcare section

Ρουτίνες φροντίδας

podia footcare section
Φροντίδα για όμορφα και δυνατά νύχια

Όμορφα και δυνατά νύχια

Τα νύχια σου είναι σημάδι υγείας και ομορφιάς! Μάθε πώς μπορείς να τα ενδυναμώσεις ξανά και να τα κάνεις να ξεχωρίζουν με τη φροντίδα που σου παρέχουν τα εξειδικευμένα προϊόντα της Podia.
Ανακαλύψτε το
Podia – Προϊόντα Περιποίησης Ποδιών espa
Αναζήτηση...

Τραυματισμός στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Τραυματισμός στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Εάν έχεις χτυπήσει ποτέ δυνατά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου, ο άμεσος πόνος είναι τόσο έντονος, που σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί αν το έχεις σπάσει. Σε πολλές περιπτώσεις, ο τραυματισμός αυτός μπορεί να καταλήξει σε ένα απλό διάστρεμμα. Αυτό είναι μεν επώδυνο, αλλά σημαίνει από την άλλη σημαίνει πως το ίδιο το οστό είναι – ευτυχώς!- ακόμα άθικτο.

Αν όμως το οστό του ποδιού έχει σπάσει σε ένα ή περισσότερα σημεία, τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα, αλλά και μερικά tips για τη θεραπεία που θα χρειαστείς. Κυρίως γιατί, ένα σπασμένο δάκτυλο ποδιού σε περίπτωση που αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σου να περπατάς και να τρέχεις ή ακόμη και χρόνιο πόνο.

Σπάσιμο ή διάστρεμμα;

  • Ένας συνεχόμενος, παλλόμενος πόνος στο δάκτυλο του ποδιού είναι το πρώτο σημάδι ότι μπορεί να σπάσει
  • Κατά τη στιγμή του τραυματισμού μπορεί επίσης να έχεις ακούσει το σπάσιμο των οστών
  • Ένα κάταγμα συνήθως προκαλεί οίδημα στο σημείο του τραυματισμού και αν όντως έχεις σπάσει το δάχτυλο του ποδιού σου μπορεί εκείνο το σημείο να εμφανίσει μελανιά ή προσωρινά να αλλάξει χρώμα
  • Σίγουρα θα έχεις δυσκολία στο να υπομείνεις οποιοδήποτε βάρος στο δάχτυλο σου, ακόμη και να φορέσεις το παπούτσι σου
  • Το περπάτημα, ή ακόμα και η απλή ορθοστασία, μπορεί να είναι επώδυνα, καθώς μπορεί να έχει εξαρθρωθεί το δάκτυλο του ποδιού σου, γεγονός που το τοποθετεί σε αφύσικη θέση, που προκαλεί επίσης πόνο.

Στην περίπτωση του διαστρέμματος από την άλλη, δεν πρέπει να φαίνεται εξάρθρωση στο δάχτυλο. Θα υπάρχει πρήξιμο, αλλά πιθανότατα να μην έχει καθόλου μώλωπα. Το απλό διάστρεμμα του δαχτύλου είναι επώδυνο για αρκετές ημέρες, αλλά αρχίζει και βελτιώνεται σχετικά γρήγορα. Οπότε μην ανησυχείς.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ ενός κατάγματος και του διαστρέμματος είναι η θέση του πόνου. Συνήθως ένα σπάσιμο θα πονέσει ακριβώς εκεί που το οστό έχει σπάσει. Με το διάστρεμμα, ο πόνος γίνεται αισθητός στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το δάχτυλο του ποδιού.

Ο μόνος τρόπος για να πεις με βεβαιότητα εάν ο τραυματισμός είναι κάταγμα ή διάστρεμμα, ιδίως όταν ο πόνος επιμένει, είναι να επισκεφθείς άμεσα το γιατρό σου, ο οποίος θα εξετάσει το δάχτυλο του ποδιού και θα καθορίσει τον τύπο του τραυματισμού.

Πώς μπορεί να σπάσει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Οι δύο πιο κοινές αιτίες ενός σπασμένου δακτύλου είναι είτε ένα οξύ χτύπημα σε μια σκληρή επιφάνεια ή να πέσει κάτι πολύ βαρύ επάνω του. Όταν περπατάς ξυπόλητος ή ξυπόλητη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ειδικά αν το κάνεις στο σκοτάδι ή σε άγνωστο περιβάλλον. Και φυσικά όταν μεταφέρεις βαριά αντικείμενα χωρίς την κατάλληλη προστασία των ποδιών, όπως χοντρά παπούτσια, ο κίνδυνος που διατρέχεις είναι μεγαλύτερος.

Τι να περιμένεις όταν δεις το γιατρό σου

Σίγουρα μια τουλάχιστον ακτινογραφία! Είναι ο καλύτερος τρόπος να διαγνωσθεί ένα κάταγμα. Επομένως αν ο πόνος και το μελάνιασμα δεν υποχωρήσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το γιατρό σου.

Η σωστή θεραπεία και επούλωση ενός κατάγματος είναι ίσως το πιο σημαντικό και στην περίπτωση του σπασμένου μεγάλου δαχτύλου, όπως άλλωστε σε όλα τα σημεία του σώματος μας. Ένα σπασμένο δάκτυλο που δεν επουλώνεται σωστά θα μπορούσε να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση που προκαλεί χρόνιο πόνο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Κατά την επίσκεψή σου στο γιατρό, πρέπει να τον ενημερώσεις για όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς για τον τραυματισμό και τα συμπτώματά σου. Φρόντισε επίσης να τον ενημερώσεις αν παρατηρείς κάποια απώλεια αίσθησης ή μυρμήγκιασμα στο δάχτυλο του ποδιού σου. Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό μπορεί να είναι σημάδι βλάβης στα νεύρα.

Οι πληροφορίες που θα λάβει ο γιατρός από την ακτινογραφία θα τον βοηθήσουν να αποφασίσει τη σοβαρότητα του κατάγματος και αν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις ενός σπασμένου δακτύλου του ποδιού, ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει πολλά. Είναι κυρίως δική σου ευθύνη να ξεκουράσεις το δάχτυλο του ποδιού σου και να προσπαθήσεις να το κρατήσεις ακίνητο και σταθερό για λίγο καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντα σε περιπτώσεις τραυματισμών των οστών (και πριν ακόμα καταλάβεις εάν το δάχτυλο του ποδιού σου έχει σπάσει), θα πρέπει να βάλεις πάγο το τραυματισμένο σημείο του ποδιού και να το κρατήσεις ψηλά. Μπορείς επίσης να πάρεις και κάποια παυσίπονα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.

Νάρθηκας του ποδιού

Η τυπική θεραπεία για το σπασμένο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού ονομάζεται “buddy taping”. Αυτό περιλαμβάνει την προσεκτική στερέωση του σπασμένου δακτύλου του ποδιού του στο διπλανό δάκτυλο με ιατρική ταινία (tape). Συνήθως, ένα επίθεμα γάζας τοποθετείται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Σε αυτή την περίπτωση, το υγιές δάκτυλο του ποδιού χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως νάρθηκας για να μην κινείται υπερβολικά το σπασμένο. Κολλώντας με ταινία το σπασμένο δάχτυλο του ποδιού στο διπλανό του, δίνεις στο τραυματισμένο δάκτυλο την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να αρχίσει να επουλώνεται.

Χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπευτικές επιλογές

Σε περίπτωση που το κάταγμα του μεγάλου δαχτύλου σου είναι πιο σοβαρό, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία. Υπάρχουν φορές που σε τέτοιου είδους σπασίματα, η επίδεση με την ιατρική ταινία δεν είναι αρκετή.

Ο γιατρός σου όμως είναι αυτός που θα σε συμβουλέψει να βάλεις γύψο. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις σταθερό το τραυματισμένο δάκτυλο του ποδιού, ενώ παρέχει επίσης αρκετή στήριξη στο πόδι με αποτέλεσμα να μειώνει κάπως τον πόνο ενώ περπατάς.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επαναφορά του σπασμένου οστού ή των οστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει μια βίδα στο οστό προκειμένου να το βοηθήσει να επουλωθεί σωστά. Έχε υπόψη σου όμως ότι αυτά τα κομμάτια υλικού θα παραμείνουν μόνιμα στο δάχτυλο του ποδιού σου.

Πρόληψη

Υπάρχουν κάποιες περιστάσεις, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου ή άλλα αντίστοιχα αγωνίσματα, που γνωρίζεις από πριν ότι τα πόδια σου θα επιβαρυνθούν. Για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ειδικά προϊόντα προστασίας ειδικά για το μεγάλο δάκτυλο, που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς και θα προσθέσουν ένα extra επίπεδο προστασίας.

Μοιράσου το

Έχετε ερωτήσεις;

Ρωτήστε μας

Ρωτήστε μας

podia footcare section 4

podia footcare section 4

podia footcare section 4

podia footcare section 4

Διάβασα & αποδέχομαι τους Όρους χρήσης

podia footcare section 4

Σημεία πώλησης

Βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης

Με 300+ σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, τα προϊόντα μας βρίσκονται πάντα λίγα βήματα μακριά σας!

Σημεία πώλησης
Copyright © 2024 - All rights Reserved
Designed & Developed by Artware