Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο
a

Η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη (τύπου Ι & ΙΙ) εμφανίζουν διαταραχές στη φυσιολογία του δέρματος του ποδιού. Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος, απώλεια τριχών, κρύα άκρα, ξηροδερμία αλλά και δυστροφία των νυχιών.

Επιπλέον, η πολύ συχνά εμφανιζόμενη σε Διαβητικούς ασθενείς νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην εφίδρωση, με αποτέλεσμα το πόδι να μην ενυδατώνεται σωστά και να εμφανισθούν έντονη ξηροδερμία, σκασίματα, αλλά και έλκη, ειδικά στις περιοχές που αναπτύσσονται κάλοι και ραγάδες.

Στη χώρα μας, 1 στους 5 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη θα εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά έλκος στα κάτω άκρα ενώ 8 ασθενείς την ημέρα ακρωτηριάζονται εξαιτίας επιπλοκών της νόσου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έως το 85% των ακρωτηριασμών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση του Διαβητικού Ποδιού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμη εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία.

 • Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλητοι ή μόνο με τις κάλτσες μας
 • Πλένουμε τα πόδια μας με χλιαρό νερό και ουδέτερο σαπούνι.
 • Δεν τα μουλιάζουμε και δεν τα τρίβουμε με δύναμη.
 • Χρησιμοποιούμε την PODIA Diabetic Foot Cream για να διατηρούμε το δέρμα των ποδιών μας μαλακό και ενυδατωμένο.
 • Κόβουμε τα νύχια των ποδιών σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα ενώ αν κάποιο νύχι έχει εισχωρήσει στο δέρμα, επισκεπτόμαστε κάποιον ειδικό.
 • Δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα, θερμαντικές κομπρέσες ή αιχμηρά αντικείμενα στα πόδια μας.
 • Δεν αφαιρούμε μόνοι μας τους κάλους. Επισκεπτόμαστε ειδικό.
 • Διατηρούμε πάντοτε τα πόδια μας ζεστά.
 • Δεν τοποθετούμε ποτέ τα πόδια μας κοντά σε εστίες θερμότητας.
 • Φοράμε κάλτσες ακριβώς στο νούμερό μας (ούτε στενές, ούτε ιδιαίτερα χαλαρές)
 • Χρησιμοποιούμε ορθωτικά μέσα (πάτους, επιθέματα)
 • Ελέγχουμε το εσωτερικό των παπουτσιών να μην υπάρχουν μικροαντικείμενα πριν τα φορέσουμε.
 • Φοράμε άνετα παπούτσια με λείες εσωτερικές ραφές και τακούνι όχι πάνω από 5 cm
 • Ελέγχουμε σχολαστικά σε κάθε πόδι 5 σημαντικές περιοχές
  1. Την άκρη των δακτύλων
  2. Την πτέρνα
  3. Το κότσι (εσωτερική πλευρά του ποδιού, κοντά στο μεγάλο δάκτυλο)
  4. Την εξωτερική πλευρά του ποδιού
  5. Το μετατάρσιο (η μπροστινή πλευρά του πέλματος πριν από τα δάκτυλα που μοιάζει σαν μαξιλάρι)
 • Για οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση (το σχήμα, το χρώμα ή την οσμή) των ποδιών μας, αναζητούμε άμεσα ιατρική συμβουλή.
Drag to Rotate

Πτέρνα

Μετατάρσιο

Δάκτυλα

Κότσι

Νύχια

Η πτέρνα αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οστό του ταρσού αφού σε κάθε μας κίνηση είναι η πρώτη περιοχή του σώματος που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Η ειδική κατασκευή της επιτρέπει την απορρόφηση των κραδασμών κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο ενώ ταυτόχρονα, λόγω της θέσης της, υποβαστάζει τον αστράγαλο, ο οποίος εξυπηρετεί κρίσιμες λειτουργίες κατά την διάρκεια του κύκλου βάδισης. Η οπίσθια επιφάνειά της προεξέχει πίσω από την ποδοκνημική άρθρωση και είναι κυκλική βοηθώντας στην σταθερότητα του σώματος κατά την στάση ή την βάδιση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην πτέρνα (πτερναλγία) προκαλείται από την υπερβολική καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται τα οστά, τα μαλακά μόρια ή οι ιστοί της περιοχής της πτέρνας.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα δάκτυλα βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα αλλά και στην ικανότητα προώθησης του σώματος. Κάθε πόδι διαθέτει 5 δάκτυλα και το κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 φάλαγγες, την πρώτη, την δεύτερη ή μέση και την τρίτη ή ονυχοφόρα, με εξαίρεση το μεγάλο δάκτυλο που διαθέτει μόνο 2 φάλαγγες. Οι φάλαγγες των δακτύλων ενώνονται με τα μετατάρσια οστά του ποδιού στις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Οι παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού γίνονται εύκολα αντιληπτές και οφείλονται είτε σε ανατομικές ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγαλύτερο μετατάρσιο, μεγαλύτερο δάκτυλο) είτε σε δυσλειτουργία των μυών που συγκρατούν τα δάκτυλα. Χωρίς κατάλληλη φροντίδα μπορούν να εξελιχθούν σε ιδιαίτερα επώδυνες με αποτέλεσμα να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα κίνησης των δακτύλων και να επιβαρύνεται το βάδισμα.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Το «κότσι» αποτελεί μια συχνή ανατομική ανωμαλία των ποδιών και παρουσιάζεται με την παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Ως φυσική συνέπεια, παρατηρείται εξόγκωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάκτυλο, τα οποία επίσης παραμορφώνονται.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξωτερική μας εμφάνιση. Εκτός όμως από τον αισθητικό τους ρόλο, τα νύχια προστατεύουν την άκρη του δακτύλου και τους γύρω μαλακούς ιστούς από τραυματισμούς. Αποτελούνται από κερατίνη, νερό, οργανικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λιπίδια.

Τα νύχια είναι κεράτινες πλάκες που καλύπτουν μέρος της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων των ποδιών, προστατεύοντας και βοηθώντας τα δάκτυλα στις κινήσεις τους. Διακρίνουμε τρία μέρη: την μήτρα, το σώμα και την άκρη του νυχιού. Η πλήρης αντικατάσταση μιας ονυχαίας πλάκας στα πόδια απαιτεί χρονικό διάστημα 12-18 μηνών.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Αυτός ο Δικτυακός Τόπος χρησιμοποιεί cookies στόχευσης και διαφήμισης. Περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία τους θα βρείτε εδώ. Η συναίνεσή σας για την χρήση τους είναι απαραίτητη.

Δεν δέχομαι OK
Loading
Loading