Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο
a

Οι κάλοι αποτελούν μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της συνεχούς πίεσης και τριβής και της αντίστοιχης αντίστασης που ασκούν τα οστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δέρμα, προκειμένου να προστατευθεί, δημιουργεί μια παχύτερη στοιβάδα. Εφόσον η πίεση επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ίδιο ακριβώς σημείο, η στιβάδα μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου δημιουργώντας τον σκληρό πυρήνα του κάλου (ρίζα).

Συνήθως ο κάλος προκαλεί έντονο πόνο ο οποίος δημιουργείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.

Παρά το γεγονός ότι οι αιτίες εμφάνισης των κάλων ποικίλουν (οστικές ανωμαλίες, αρθρίτιδα, διαταραχές κίνησης, κληρονομικότητα, κατάγματα, πολύωρη ορθοστασία, διαταραγμένη αρχιτεκτονική του ποδιού όπως η γαμψοδακτυλία και η κοιλοποδία, κλπ), η πιο συχνή αιτία είναι η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων (στενά, ψηλά τακούνια, με ραφές, κοκ) ή/και η κακή τους τοποθέτηση.

Οι κάλοι διακρίνονται σε σκληρούς και μαλακούς. Οι σκληροί κάλοι εμφανίζονται συνήθως στο πάνω μέρος των δακτύλων του ποδιού και στην εξωτερική πλευρά του πέμπτου δακτύλου, δηλαδή, στις περιοχές όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πίεση από τα παπούτσια. Σκληροί κάλοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο πέλμα του ποδιού, ενώ οι μαλακοί εμφανίζονται συχνότερα ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, όπου η επιδερμίδα είναι υγρή από ιδρώτα ή από ανεπαρκές στέγνωμα.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, οι κάλοι μπορεί να είναι τόσο επώδυνοι ώστε να επηρεάζουν το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Drag to Rotate

Πτέρνα

Μετατάρσιο

Δάκτυλα

Κότσι

Νύχια

Η πτέρνα αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οστό του ταρσού αφού σε κάθε μας κίνηση είναι η πρώτη περιοχή του σώματος που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Η ειδική κατασκευή της επιτρέπει την απορρόφηση των κραδασμών κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο ενώ ταυτόχρονα, λόγω της θέσης της, υποβαστάζει τον αστράγαλο, ο οποίος εξυπηρετεί κρίσιμες λειτουργίες κατά την διάρκεια του κύκλου βάδισης. Η οπίσθια επιφάνειά της προεξέχει πίσω από την ποδοκνημική άρθρωση και είναι κυκλική βοηθώντας στην σταθερότητα του σώματος κατά την στάση ή την βάδιση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην πτέρνα (πτερναλγία) προκαλείται από την υπερβολική καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται τα οστά, τα μαλακά μόρια ή οι ιστοί της περιοχής της πτέρνας.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα δάκτυλα βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα αλλά και στην ικανότητα προώθησης του σώματος. Κάθε πόδι διαθέτει 5 δάκτυλα και το κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 φάλαγγες, την πρώτη, την δεύτερη ή μέση και την τρίτη ή ονυχοφόρα, με εξαίρεση το μεγάλο δάκτυλο που διαθέτει μόνο 2 φάλαγγες. Οι φάλαγγες των δακτύλων ενώνονται με τα μετατάρσια οστά του ποδιού στις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Οι παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού γίνονται εύκολα αντιληπτές και οφείλονται είτε σε ανατομικές ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγαλύτερο μετατάρσιο, μεγαλύτερο δάκτυλο) είτε σε δυσλειτουργία των μυών που συγκρατούν τα δάκτυλα. Χωρίς κατάλληλη φροντίδα μπορούν να εξελιχθούν σε ιδιαίτερα επώδυνες με αποτέλεσμα να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα κίνησης των δακτύλων και να επιβαρύνεται το βάδισμα.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Το «κότσι» αποτελεί μια συχνή ανατομική ανωμαλία των ποδιών και παρουσιάζεται με την παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Ως φυσική συνέπεια, παρατηρείται εξόγκωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάκτυλο, τα οποία επίσης παραμορφώνονται.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξωτερική μας εμφάνιση. Εκτός όμως από τον αισθητικό τους ρόλο, τα νύχια προστατεύουν την άκρη του δακτύλου και τους γύρω μαλακούς ιστούς από τραυματισμούς. Αποτελούνται από κερατίνη, νερό, οργανικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λιπίδια.

Τα νύχια είναι κεράτινες πλάκες που καλύπτουν μέρος της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων των ποδιών, προστατεύοντας και βοηθώντας τα δάκτυλα στις κινήσεις τους. Διακρίνουμε τρία μέρη: την μήτρα, το σώμα και την άκρη του νυχιού. Η πλήρης αντικατάσταση μιας ονυχαίας πλάκας στα πόδια απαιτεί χρονικό διάστημα 12-18 μηνών.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Αυτός ο Δικτυακός Τόπος χρησιμοποιεί cookies στόχευσης και διαφήμισης. Περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία τους θα βρείτε εδώ. Η συναίνεσή σας για την χρήση τους είναι απαραίτητη.

Δεν δέχομαι OK
Loading
Loading