Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο
a

Ονυχομυκητίαση ονομάζεται η λοίμωξη κατά την οποία μύκητας προσβάλλει την επιφάνεια των νυχιών ή την επιφάνεια κάτω από το νύχι. Σε ονυχομυκητιάσεις των χεριών εντοπίζονται συχνότερα μύκητες του γένους Candida ενώ στην περίπτωση των ποδιών απομονώνονται κυρίως δερματόφυτα (συχνότερα το Tr.Rubrum). Τα δερματόφυτα τρέφονται με κερατίνη, το κυριότερο συστατικό των νυχιών, με αποτέλεσμα όλα τα νύχια να είναι επιρρεπή σε μυκητίαση. Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται συχνότερα στα νύχια των ποδιών απ’ ό,τι στα νύχια των χεριών, λόγω του ζεστού και υγρού περιβάλλοντος μέσα στα παπούτσια και λόγω της μειωμένης αιματικής ροής στα δάκτυλα των ποδιών (δυσκολεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να εντοπίσει και να σταματήσει μια λοίμωξη).

Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν πάχυνση του νυχιού, παραμόρφωση του σχήματός του, απώλεια λάμψης, ξεφλούδισμα, σπάσιμο ή/και παρουσία κηλίδας άσπρου ή κίτρινου-καφέ χρώματος στην άκρη του νυχιού. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ σε δυσκολότερες καταστάσεις, η ονυχομυκητίαση οδηγεί σε ονυχόλυση, δηλαδή σε αποκόλληση των νυχιών προκαλώντας πόνο και κίνδυνο περαιτέρω φλεγμονών.

Κύριοι παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται η μη σωστή υγιεινή των ποδιών, η έντονη εφίδρωση, η χρήση κοινόχρηστων χώρων (π.χ. κολυμβητήρια), οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, ο σακχαρώδης διαβήτης, η προχωρημένη ηλικία, οι ανοσολογικές διαταραχές, η ψωρίαση, η αποτυχία καλού στεγνώματος του ποδιού έπειτα από αθλητικές δραστηριότητες και η ύπαρξη δερματικής μυκητίασης.

Drag to Rotate

Πτέρνα

Μετατάρσιο

Δάκτυλα

Κότσι

Νύχια

Η πτέρνα αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οστό του ταρσού αφού σε κάθε μας κίνηση είναι η πρώτη περιοχή του σώματος που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Η ειδική κατασκευή της επιτρέπει την απορρόφηση των κραδασμών κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο ενώ ταυτόχρονα, λόγω της θέσης της, υποβαστάζει τον αστράγαλο, ο οποίος εξυπηρετεί κρίσιμες λειτουργίες κατά την διάρκεια του κύκλου βάδισης. Η οπίσθια επιφάνειά της προεξέχει πίσω από την ποδοκνημική άρθρωση και είναι κυκλική βοηθώντας στην σταθερότητα του σώματος κατά την στάση ή την βάδιση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην πτέρνα (πτερναλγία) προκαλείται από την υπερβολική καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται τα οστά, τα μαλακά μόρια ή οι ιστοί της περιοχής της πτέρνας.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα δάκτυλα βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα αλλά και στην ικανότητα προώθησης του σώματος. Κάθε πόδι διαθέτει 5 δάκτυλα και το κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 φάλαγγες, την πρώτη, την δεύτερη ή μέση και την τρίτη ή ονυχοφόρα, με εξαίρεση το μεγάλο δάκτυλο που διαθέτει μόνο 2 φάλαγγες. Οι φάλαγγες των δακτύλων ενώνονται με τα μετατάρσια οστά του ποδιού στις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Οι παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού γίνονται εύκολα αντιληπτές και οφείλονται είτε σε ανατομικές ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγαλύτερο μετατάρσιο, μεγαλύτερο δάκτυλο) είτε σε δυσλειτουργία των μυών που συγκρατούν τα δάκτυλα. Χωρίς κατάλληλη φροντίδα μπορούν να εξελιχθούν σε ιδιαίτερα επώδυνες με αποτέλεσμα να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα κίνησης των δακτύλων και να επιβαρύνεται το βάδισμα.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Το «κότσι» αποτελεί μια συχνή ανατομική ανωμαλία των ποδιών και παρουσιάζεται με την παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Ως φυσική συνέπεια, παρατηρείται εξόγκωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάκτυλο, τα οποία επίσης παραμορφώνονται.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξωτερική μας εμφάνιση. Εκτός όμως από τον αισθητικό τους ρόλο, τα νύχια προστατεύουν την άκρη του δακτύλου και τους γύρω μαλακούς ιστούς από τραυματισμούς. Αποτελούνται από κερατίνη, νερό, οργανικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λιπίδια.

Τα νύχια είναι κεράτινες πλάκες που καλύπτουν μέρος της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων των ποδιών, προστατεύοντας και βοηθώντας τα δάκτυλα στις κινήσεις τους. Διακρίνουμε τρία μέρη: την μήτρα, το σώμα και την άκρη του νυχιού. Η πλήρης αντικατάσταση μιας ονυχαίας πλάκας στα πόδια απαιτεί χρονικό διάστημα 12-18 μηνών.

Σχετιζόμενες Παθήσεις

Αυτός ο Δικτυακός Τόπος χρησιμοποιεί cookies στόχευσης και διαφήμισης. Περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία τους θα βρείτε εδώ. Η συναίνεσή σας για την χρήση τους είναι απαραίτητη.

Δεν δέχομαι OK
Loading
Loading