

Συνεχίζουμε, μετά τους μύθους των πωλήσεων στους μύθους που αφορούν το marketing. Και ο πρώτος είναι ο πιο βασικός:
Το marketing είναι η διαφήμιση: Το marketing στην πραγματικότητα είναι και η διαφήμιση, αλλά είναι κυρίως πολλά άλλα, πέρα από αυτό. Οι καταρτισμένοι επαγγελματίες του marketing γνωρίζουν σε βάθος τα κίνητρα που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή, ανάλογα με την ηλικία και την ανάγκη. Από το marketing θα λάβετε συμβουλές για τα προϊόντα και τη σειρά τους στα ράφια, πώς η τοποθέτηση επηρεάζει την τιμή, ποιες τεχνικές θα μετατρέψουν τον καταναλωτή σε πιστό πελάτη.
Τα social media μου φέρνουν κόσμο: Τώρα εδώ είναι λίγο πιο περίπλοκο το πράγμα, και η σύγχυση ξεκινάει από την αρχή, δηλαδή από το ποιος είναι ο ρόλος των social media για κάθε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων. Αν τα social media ήταν το μαγικό ραβδί που θα γέμιζε καταστήματα και e-shops με κόσμο, τότε προφανώς και δεν θα το συμπεριλαμβάναμε στην κατηγορία «μύθοι». Όμως, τα social media είναι απλά ένα κανάλι που μπορεί να βάλει μια επιχείρηση στη λίστα επιλογών του πελάτη. Δηλαδή: σκεφτείτε, αν σας πει κάποιος «ας παραγγείλουμε πίτσα» ποιες είναι οι πρώτες εταιρείες που θα σκεφτείτε; Αυτή είναι η λίστα των επιλογών σας, και υπάρχει λόγος που είναι αυτή και όχι άλλη. Τα social media, λοιπόν, είτε μέσω της επανάληψης είτε μέσω του ενδιαφέροντος περιεχομένου θα βάλουν το φαρμακείο σας στη λίστα επιλογής των πελατών που επιλέγετε. Από εκεί και πέρα, αν η αναγωρισιμότητα αυτή θα οδηγήσει σε αγορά ή όχι, αυτό ξεφεύγει από το πεδίο των social media…
Ο κόσμος θέλει προσφορές: Εδώ η απάντηση είναι ναι και όχι, αναλόγως την γενιά που ανήκουν οι καταναλωτές. Όντως, έχουν εντοπιστεί πολύ σημαντικές διαφορές στην αντίληψη των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις προσφορές.
- Ξεκινώντας από αυτούς που λέμε «baby boomers» και είναι αυτοί που τώρα είναι περίπου στα 60+ τους, έχουμε μια σκεπτικιστική στάση απέναντι στις προσφορές. «Αφού το βάζει σε προσφορά, δεν είναι καλό» ή «Μπα, αυτά που λήγουν μόνο μπαίνουν σε προσφορά» κ.ο.κ. Εδώ πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να εξηγήσουμε την αξία του προϊόντος και, ιδανικά, να αποτυπώσουμε την προσφορά όσο πιο απλά γίνεται. Αντί για ποσοστό, βάζουμε το κέρδος σε ευρώ. Αντί για Ένα συν Ένα, γράφουμε 1+1.
- Η επόμενη γενιά, που ονομάζεται Generation X, και είναι περίπου όσοι είναι τώρα στα 40+, θεωρούνται η βασική αγοραστική τάξη τώρα. Τόσο αυτοί, όσο και οι αμέσως επόμενοι (Generation Y/ Millennials) δείχνουν δυσπιστία στις προσφορές δεν τις κυνηγάνε. Γι αυτούς, η έμφαση είναι στην ποιότητα γι αυτό και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να πάρουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως «το καλύτερο». Σημειώνουμε ότι αυτές οι γενιές είναι πολύ εξοικειωμένες με το Internet και πιθανότατα θα κάνουν έρευνα (σε marketplaces όπως το Skroutz.gr) για να εξασφαλίσουν ότι το προϊόν που έχουν διαλέξει θα το αγοράσουν στην καλύτερη δυνατή τιμή. Όμως, δεν επιλέγουν το φθηνότερο προϊόν, αλλά τον φθηνότερο έμπορο για το προϊόν που ήδη έχουν επιλέξει.
- Οι Generation Z, οι νέοι που σήμερα είναι 25+ και σύντομα θα είναι το βασικό αγοραστικό τμήμα. Αυτή η γενιά, υποστηρίζοντας τις «έξυπνες αγορές» ψάχνει τα καλύτερα πακέτα. Προσφορές, δωρεάν μεταφορικά, διαθεσιμότητα, εξυπηρέτηση, όλα μαζί παίζουν το ρόλο τους στην επιλογή. Αντιδρούν καλύτερα σε σύντομα μηνύματα και σε εικόνες.
Προφανώς, όπως κάθε κανόνας, έτσι κι αυτοί, έχουν εξαιρέσεις. Σίγουρα κάποιος θα ξέρει κάποιον που συμπεριφέρεται διαφορετικά από την μεγάλη μάζα, αλλά αυτό δεν αναιρεί τους κανόνες. Θυμόμαστε ότι, όταν μιλάμε για θέματα marketing, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας κοιτώντας την μεγάλη εικόνα, των πολλών και όχι την προσωπική μας άποψη.
Έχετε ερωτήσεις;