Πώς η αλληλεπίδραση ανθρώπου- αστικού ιστού επηρεάζει όλο το οικοσύστημα
Η αφορμή γι αυτό το κείμενο είναι, δυστυχώς, οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. Ως ομάδα που σε προτρέπουμε συστηματικά να βγεις στη φύση, είναι δύσκολο να παραβλέψουμε όλο αυτό που συνέβη και ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη όλων μας. Ως αλληλεπίδραση ανθρώπου-αστικού ιστού (human-landscape interaction) χαρακτηρίζονται οι τρόποι με τους οποίους παρεμβαίνουμε στην φύση, είτε για να επεκτείνουμε τους οικισμούς, είτε τις δραστηριότητές μας, γενικά.
Σίγουρα έχεις ακούσει για το φαινόμενο της πεταλούδας, το φαινόμενο το οποίο λέει πως αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Αυτό το φαινόμενο εξηγεί ουσιαστικά την ευαίσθητη εξάρτηση ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες και από τα υπόλοιπα συστήματα. Έτσι λοιπόν και ένας λαός που αποψιλώνει δάση για να χτίσει σπίτια επηρεάζει έναν άλλον λαό στην άλλη άκρη της Γης όπως και τα ζώα που μένουν στον πλανήτη.
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-περιβάλλοντος, συχνότατα με αρνητικές επιπτώσεις και στους δύο – χωρίς όμως να έχουν όλα θετική απόρροια για κάποιον από τους δύο. Σκέψου ότι, με αφορμή τις πυρκαγιές, οι ερευνητές είπαν ότι, αφενός η παρουσία σπιτιών μέσα στα δάση δίνει στην φωτιά άπειρη καύσιμη ύλη κι αυτό είναι που την μετατρέπει σε λαίλαπα. Και ότι, αφετέρου, η φύση έχει προβλέψει ώστε οι μικρές φωτιές να βοηθούν στην αναζωογόνηση του περιβάλλοντος. Απλά, η αλληλεπίδρασή μας με το τοπίο γύρω μας, καθιστά την “μικρή φωτιά” μεγάλο κίνδυνο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή ενέργειας- τόσο του πετρελαίου, η επεξεργασία του οποίου είναι απίστευτα ριπογόνα, όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία του λιγνίτη. Μπορεί μια λάμπα που θα μένει αναμμένη για μέρες να μας φανεί ασήμαντη επιβάρυνση, η συνήθειά μας, όμως, να αφήνουμε το φως αναμμένο σε άδεια δωμάτια, μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον γύρω μας.
Εμείς εδώ, στην Podia, αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως το σπίτι μας, γι αυτό και διαρκώς σου δίνουμε ιδέες για να βρεθείς στην φύση, που είναι γιατρικό από μόνη της. Φροντίζουμε κι εμείς να μειώνουμε όσο περισσότερο γίνεται το ενεργειακό μας αποτύπωμα και να παρακινούμε και τους συνεργάτες μας να κάνουν το ίδιο. Η βιωσιμότητα, ως αντίβαρο της κλιματικής αλλαγής, είναι μια δέσμευση που πρέπει όλοι να αναλάβουμε. Και, την επόμενη φορά που θα κάνουμε μια ωραία, φθινοπωρινή βόλτα στην φύση, να ρίξουμε στην ανακύκλωση το μπουκάλι που βρέθηκε πεταμένο μπροστά μας.
Έχετε ερωτήσεις;