Στο μυαλό κάποιων, οι φαρμακοποιοί είναι κάτι σαν γιατροί. Στο μυαλό άλλων, απλώς αυτοί που μας προμηθεύουν με φάρμακα. Η πραγματικότητα βρίσκεται, όπως πάντα, κάπου στη μέση. Γιατί ο φαρμακοποιός δεν είναι γιατρός, και δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει. Δεν είναι όμως απλώς και ένας πωλητής φαρμάκων, ακόμη κι αν διαθέτει ένα από αυτά τα μοντέρνα, νέας κοπής φαρμακεία, όπου μπορεί κανείς να βρει από φάρμακα μέχρι οργανικές τσίχλες και τα πλέον exclusive καλλυντικά του εμπορίου.
Τι είναι λοιπόν ο φαρμακοποιός; Καταρχάς, είναι επιστήμονας, εκτός από επιχειρηματίας. Αντικείμενό του είναι η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων, δεδομένου ότι λόγω των εξειδικευμένων του σπουδών γνωρίζει τα πάντα για τη σύνθεση, τις ενέργειες και παρενέργειες, τον μεταβολισμό, το μηχανισμό δράσης και την ορθή χρήση των φαρμακευτικών ουσιών. Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι από μας να πηγαίνουμε εκεί για να αγοράσουμε ένα αναλγητικό, ή βιταμίνες, άντε και μια αντιβίωση, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο, αποκτώντας μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης, που από αυτή την άποψη μοιάζει λίγο με εκείνη που αναπτύσσουμε με τον οικογενειακό μας γιατρό.
Μερικά tips λοιπόν, για το τι μπορούμε να ρωτήσουμε τον φαρμακοποιό της γειτονιάς:
–Τι περιέχει αυτό που αγοράζεις; Ποια είναι τα συστατικά του; Είναι σημαντικό να ξέρεις τι παίρνεις και γιατί το παίρνεις κάθε φορά, τόσο για τα φάρμακα όσο και στα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό μπορείς και να ξέρεις τις δραστικές ουσίες που είναι πιο αποτελεσματικές σε σένα και τι (ενδεχομένως) σε ενοχλεί και θέλεις να αποφεύγεις.
– Ζήτα εναλλακτικές επιλογές: Οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν τα διάφορα σκευάσματα με βάση τη δραστική τους ουσία ή/και τις ενδείξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σου προτείνει κάτι πιο κατάλληλο ή στοχευμένο για την περίπτωσή σου, που απλά δεν γνώριζες ως τώρα.
– Ζήτησέ του να σου προτείνει εκείνος κάποιο προϊόν. Η επαφή του φαρμακοποιού με την αγορά είναι διαρκής, το ίδιο και η ενημέρωσή του. Εμπιστεύσου τη γνώση και τη γνώμη του και (όταν η περίσταση φυσικά το επιτρέπει) μοιράσου μαζί του το πρόβλημα και περίμενε να σου προτείνει τη λύση- αντί να ζητήσεις ένα προϊόν που διάλεξες εσύ.
–Ρώτησε για τις παρενέργειες του φαρμάκου που παίρνεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της δικής μας κατηγορίας, της φροντίδας των κάτω άκρων, δεν είναι όλα τα προϊόντα της αγοράς ιατροτεχνολογικά ούτε και κατάλληλα για Διαβητικούς. Είναι σημαντικό να σε βεβαιώσει ο φαρμακοποιός σου ότι η επιλογή που έκανες είναι η ασφαλέστερη για σένα.
–Οδηγίες για το πότε είναι καλύτερο να πάρεις ένα φάρμακο μέσα στη μέρα (πρωί; βράδυ; νηστικοί ή μετά το γεύμα;) αλλά και οδηγίες φύλαξης, σημαντικές για να διατηρείται το φάρμακο ασφαλές μέχρι τη λήξη του. Το ίδιο ισχύει και για τις βιταμίνες. Ας πούμε, το ήξερες ότι αν παίρνεις ασβέστιο και βιταμίνη C, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετικές ώρες της μέρας, για να μην αλληλοεξουδετερώνονται, εκτός αν η βιταμίνη C είναι σταδιακής αποδέσμευσης; Τώρα το έμαθες!
Έχουμε πει τόσες φορές ότι πρέπει να ακούμε το σώμα μας, γιατί κάθε πόνος, ερεθισμός ή ενόχληση είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουμε. Επειδή, όμως, όντως, δεν θα πας στο γιατρό για ένα “τραβηγματάκι”, τουλάχιστον, ρώτα το φαρμακοποιό σου για να σε καθοδηγήσει. Από το να υποκαταστήσεις τη γνώση τους παίρνοντας κάτι στην τύχη, χίλιες φορές καλύτερα να κάνεις μια ερώτηση, σωστά;
Έχετε ερωτήσεις;
5 Ψέματα που λέμε στον εαυτό μας - PodiaFootcare.com
[…] και εντελώς διαφορετικό να την απορρίπτουμε. Οι φαρμακοποιοί, και το έχουμε πει αυτό ξανά, έχουν εμπεριστατωμένη […]