

Πιθανότατα ξέρεις καλά τι είναι η κράμπα: συμβαίνει όταν κάποιος από τους μύες στα πόδια σου «πιάνεται» και δεν μπορεί να χαλαρώσει. Και μαζί με τον μυ, δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε εσύ!
Οι κράμπες συνήθως αντιμετωπίζονται στο σπίτι, δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και συμβαίνουν κατα τη διάρκεια της άθλησης. Μπορεί όμως και να συμβούν όντας καθήμενος ή ακόμα και ενόσω κοιμάσαι. Κάποιες κράμπες μπορεί να μην τις νιώσεις καν, άλλες ενοχλούν σαν ένα μικρό τικ, και άλλες είναι τόσο έντονες που μπορεί να δημιουργήσουν σπασμούς. Είναι η στιγμή που νιώθεις τον μυ σκληρό και άκαμπτο και τον βλέπεις να πάλλεται μέσα στο πόδι σου. Η διάρκεια μιας κράμπας είναι από λίγα δευτερόλεπτα έως και 15 λεπτά ή και παραπάνω.
Πώς την αντιμετωπίζεις: Αφού νιώσεις ότι χαλάρωσε ο μυς, αν είσαι καθιστός, στάσου όρθιος και ρίξε όλο σου το βάρος στο πόδι με την κράμπα. Προσπάθησε να τεντώσεις το πόδι σου και να το φέρεις όσο πιο κοντά γίνεται στη μύτη σου. Τρίψε τον μυ μαλακά καθώς τον τεντώνεις και βάλε λίγο πάγο στην περιοχή ή το δικό μας cryogel που ανακουφίζει απευθείας τον μυ. Σε λίγα λεπτά θα έχεις ανακουφιστεί, αλλά, αν νιώθεις ότι κι αυτά τα λίγα λεπτά είναι αφόρητα, απλά πάρε ένα παυσίπονο με ιβουπροφένη.
Πώς να την προλάβεις: Αν κρατάς συστηματικά το σώμα σου υγιές και είναι όσο το δυνατόν πιο ευλύγιστο, τότε σίγουρα θα μειώσεις τις πιθανότητες κράμπας.
Κράτα τους μύες σου ζεστούς. Ειδικά πριν ξεκινήσεις να αθλείσαι/γυμνάζεσαι κρίνεται απαραίτητη η προθέρμανση. Ακόμα και πριν κοιμηθείς, κάνε λίγο stretching για να αποφύγεις τις κράμπες ύπνου.
Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, το σώμα σου χρειάζεται τα υγρά του. Έτσι μένουν οι μύες ενυδατωμένοι και χαλαροί.
Φάε υγιεινά. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου –πιο συστηματικά- φρούτα, λαχανικά και τροφές που περιέχουν ασβέστιο, ποτάσιο και μαγνήσιο. Μείωσε το αλκοόλ γιατί σε αφυδατώνει και σκληραίνει τους μύες.
Να τσεκάρεις τα φάρμακα που παίρνεις. Συχνά οι ιατρικές συνταγές που μας δίνονται, έχουν κάποια side effects όπως οι κράμπες. Αν παρατηρήσεις λοιπόν, ότι για τις κράμπες σου οφείλονται τα φάρμακα που παίρνεις επισκέψου τον γιατρό σου για μια πιο επιστημονική συμβουλή.
Και, ΦΥΣΙΚΑ, μην υποβαθμίζεις την αξία των σωστών παπουτσιών! Τα άβολα παπούτσια, το λάθος νούμερο, το ψηλό τακούνι και η πολύωρη ορθοστασία μέσα σε αυτά είναι λίγες από τις αιτίες της κράμπας. Αν πρέπει να τα φοράς, τουλάχιστον μην παραλείπεις τους πάτους ανακούφισης, που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς και άρα την πίεση στους μύες.
Οπότε, σε ό,τι αφορά τις κράμπες, το πράγμα είναι απλό, πολύ απλό: μαθαίνουμε για να μην παθαίνουμε!
Έχετε ερωτήσεις;