Η πεζοπορία στην Ελλάδα είναι σαν να βαδίζεις μέσα σε έργα τέχνης, φτιαγμένα τη μια από τον γραφικό Bob Ross και την άλλη από τον ρομαντικό Monet. Τα χρώματα, τα κρυμμένα διαμάντια της ελληνικής φύσης και η ιστορία κάθε τόπου, καθιστούν τη χώρα μας προορισμό για τους fans του trekking. Επομένως, φοράμε τα κατάλληλα παπούτσια, γεμίζουμε το σακίδιο με τα απαραίτητα και ξεκινάμε:
- Στην Αθήνα, η επιλογή για πεζοπορία είναι ξεκάθαρα η Πάρνηθα. Πολλές οι διαδρομές, άλλες ξεκινούν από το καζίνο και άλλες από τα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι. Οι διαδρομές ποικίλουν σε δυσκολία και διάρκεια, οπότε διάλεξε αυτή που μπορείς να περπατήσεις πιο άνετα, χωρίς να εξαντλήσεις τον οργανισμό και τα πόδια σου. Απαραίτητο tip: Όσο και θέλεις να ευχαριστήσεις τα ελάφια που θα συναντήσεις, μην τα ταϊσεις.
- Η πεζοπορία στο Καρπενήσι είναι τόσο παραδοσιακή συνήθεια, όσο και το ίδιο το μέρος. Παλιά και νέα χωριά, βουνά, χιόνια, καταφύγια, ζεστός καφές, τσάι του βουνού, φύση και βαθιές αναζωογονητικές αναπνοές. Η πιο απαιτητική διαδρομή είναι αυτή προς την Χελιδόνα, την οποία θα ξεκινήσεις μέσα από το Νέο Χωριό. Η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες, επομένως χρειάζεται εμπειρία, αντοχή και κατάλληλος εξοπλισμός, αλλά κάθε λεπτό της αξίζει.
- Το πρώτο από τα φαράγγια αυτής της λίστας είναι αυτό του Κάκαβου, στην ορεινή Ναυπακτία. Μια διαδρομή 3 περίπου ωρών, στην διάρκεια των οποίων θα συναντήσεις χλωρίδα που, κυριολεκτικά, δεν έχεις δει ποτέ ξανά.
- Στην Πίνδο, τη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδος, βρίσκεται ένα φαράγγι που έχει μπει στο βιβλιο Γκίνες, το φαράγγι του Βίκου. Είναι το πιο βαθύ στον κόσμο , το διασχίζει ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά, και στο τέλος της διαδρομής υπάρχει το μικρό και γραφικό χωριό Βίκος- για να κάνεις μια στάση και σκεφτείς όλη την ομορφιά που μόλις είδες.
- Εννοείται ότι από καμία λίστα σχετική με πεζοπορία δεν λείπει το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη. Είναι μια απαιτητική διαδρομή, θέλει αρκετές ώρες, καλή φυσική κατάσταση και προετοιμασία, αλλά όσοι το έχουν διασχίσει μιλάνε για μια εμπειρία ζωής.
- Για το τέλος, κρατήσαμε μια ιδιαίτερη διαδρομή, στη φύση και στη μυθολογία. Ο ποταμός Νέδα (ένας από τους ελάχιστους ποταμούς στη χώρα με θηλυκό όνομα) δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία από την Ρέα, που ζήτησε από τις νύμφες της περιοχής να προστατεύσουν τον μικρό Δία. Η περιοχή όμως εκεί ήταν εντελώς άνυδρη, κι έτσι η Ρέα χτύπησε το ραβδί της και δημιούργησε τη Νέδα- το φυσικό σύνορο Ηλείας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Παυσανία. Η περιοχή εκεί είναι γεμάτη από καταρράκτες και εντυπωσιακή φύση που, σου δίνουν την εντύπωση ότι από κάπου θα ξεπεταχτούν οι νύμφες του παραμυθιού…