…και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Γιατί, κακά τα ψέματα οι σκασμένες φτέρνες είναι αντιαισθητικές, ενοχλητικές, και, σε μερικές περιπτώσεις επώδυνες. Το πιο παράξενο, δε, με αυτό το θέμα, είναι ότι προκαλείται από καθημερινές συνήθειες στις οποίες πιθανότατα δεν πάει καν το μυαλό μας! Έχουμε και λέμε:
Τι προκαλεί στις σκασμένες φτέρνες;
Γενικά ο,τιδήποτε επιβαρύνει και αφυδατώνει τις φτέρνες μας συμβάλλει στο “σκάσιμό” τους. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε ξυπόλητοι, εκτός από τον κίνδυνο να κολλήσουμε μύκητες, ταλαιπωρούμε και τις φτέρνες μας. Καθώς στηρίζουν το βάρος ολόκληρου το σώματός μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι επιβαρύνονται ιδιαίτερα, ακόμη κι από μικρές κινήσεις. Η ορθοστασία, η έντονη άσκηση, τα άβολα παπούτσια, είναι οι εχθροί της φτέρνας.
Επιπλέον, το ζεστό μπάνιο ευθύνεται συχνά για την αφυδάτωση της φτέρνας, στον ίδιο βαθμό που ευθύνονται οι σαγιονάρες και τα ανοιχτά παπούτσια. Αν για παράδειγμα έχουμε κάποιον που στέκεται για πολλές ώρες όρθιος, με ανοιχτά παπούτσια κι επιστρέφοντας κάνει ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφιστεί, έχουμε το τρίπτυχο ενάντια στις φτέρνες!
Φυσικά, οι σκασμένες φτέρνες σχετίζονται και με ιατρικά αίτια, με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμινών, η ατοπική δερματίτιδα, μολύνσεις, ψωρίαση, υποθυροειδισμός κλπ. Επομένως, αν δούμε το δέρμα στις φτέρνες μας να σκληραίνει, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα αφενός για να εντοπίσουμε την αιτία κι αφετέρου για να προλάβουμε, αν μπορέσουμε το σκάσιμο που ακολουθεί.
Πώς αντιμετωπίζονται οι σκασμένες φτέρνες;
Βασικά με φροντίδα και περιποίηση, όπως οι περισσότερες καταστάσεις αυτού του τύπου. Επιλέγουμε προϊόντα ήπια και φιλικά προς το δέρμα και βάζουμε μέσα στη ρουτίνα περιποίησης την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων, με ελαφρόπετρα. Επιπλέον, εφαρμόζουμε συστηματικά ένα προϊόν εξειδικευμένο, όπως η κρέμα εντατικής φροντίδας για τις σκασμένες φτέρνες που αντιμετωπίζει δραστικά το πρόβλημα.
Bonus: Τι σχέση έχουν αυτά με την Αχίλλειο πτέρνα;
Το σίγουρο είναι ότι ο Αχιλλέας δεν έχασε τη ζωή του από σκασμένες φτέρνες, αν και με τα σανδάλια και την καταπόνηση σίγουρα θα έπασχε κι από αυτές. Οι φτέρνες μας στηρίζουν όλο τον σκελετό μας και ελέγχουν την κίνηση του σώματος με τη βοήθεια του τένοντα που βρίσκεται εκεί, και ονομάζεται αχίλλειος τένοντας. Προφανώς, το τραύμα σε αυτόν τον τένοντα επιδρά στην κίνησή μας, συνολικά, και γι αυτό αποτελεί το “αδύνατο σημείο” μας, που είναι και το νόημα της φράσης αχίλλειος πτέρνα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αν οι φτέρνες μας πονάνε από το σκάσιμο, επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τον αχίλλειο τένοντα και βάζουμε το σώμα μας σε εκτεταμένο κίνδυνο, τόσο οι ημίθεοι, όσο και οι κοινοί θνητοί, όπως μας έμαθε ο Όμηρος…