

ΦΥΣΙΚΑ, το τρέξιμο και ό,τι άλλο αποφασίσεις! Η ευεξία δεν μπαίνει στη ζυγαριά, καταρχάς, και, κατά δεύτερον όσο ακούς το σώμα σου και αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με αγάπη και σεβασμό, όλα θα πηγαίνουν καλά, κι ακόμη καλύτερα! Επομένως, αφού διαβάσεις τα γενικά tips για νέους δρομείς, πρόσθεσε και αυτά εδώ και φύγαμε!
Tips για σένα με τα λίγα παραπάνω κιλά
Γενικά: Ισχύει ότι ισχύει για όλους τους δρομείς. Το τρέξιμο αποτελεί πρόκληση για όλους, απλώς με μερικούς έξτρα αστερίσκους, ώστε να πετύχεις γρηγορότερα αποτελέσματα χωρίς να ρισκάρεις την υγεία σου.
1. Πριν ξεκινήσεις να τρέχεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείς τον γιατρό σου, και να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχουν ζητήματα υγείας ή τραυματισμοί που ίσως να προκαλέσουν προβλήματα λόγω του έξτρα βάρους. Ο γιατρός σου θα πρέπει να τσεκάρει το πρόγραμμα προπονήσεων που έχεις κατά νου, και το πιθανότερο είναι ότι θα θέλει να ελέγξει καρδιά και κυκλοφορικό (ένα μίνι τεστ κοπώσεως σε διάδρομο συνήθως αρκεί). Μια χαρά θα είσαι σίγουρα, αλλά ξέρεις τι λένε… better safe than sorry. Αν από την άλλη κρίνει ότι χρειάζεσαι κάποια προετοιμασία, θα αποφασίσετε μαζί τα milestones που θα πρέπει να πετύχεις, μέχρι να είσαι σε θέση να αρχίσεις να τρέχεις.
2. Διάλεξε τα σωστά παπούτσια. Ισχύει ό,τι είπαμε ήδη παραπάνω, αλλά με μια έξτρα προσοχή στην επένδυση του παπουτσιού, ώστε να κρατάει ακόμη πιο σταθερό το πόδι και τον τένοντα κλπ. Το έξτρα βάρος μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τραυματισμούς, ιδίως αν δεν φοράς τα κατάλληλα παπούτσια. Για αυτό θα σου λέγαμε να αγοράσεις τα παπούτσια σου από κάποιο φυσικό κατάστημα (click away- click inside- φυσιολογική αγορά), ώστε να μπορέσεις να τα φορέσεις και να κάνεις μερικά βήματα . Επίσης, καλό θα ήταν να τα ανανεώνεις, κάθε 500-800 χιλιόμετρα, ανάλογα και με το τεραίν όπου τρέχεις (φυσικό περιβάλλον, αθλητικό στάδιο, δρόμος κλπ.).
3. Προσπάθησε να παίρνεις βαθιές αναπνοές από την περιοχή της κοιλιάς και μετά να κάνεις μεγάλες εκπνοές. Έτσι θα ρυθμίζεις καλύτερα τα επίπεδα του οξυγόνου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.
4. Απόφυγε κινήσεις που στρεσάρουν περισσότερο τις αρθρώσεις και τα πόδια σου. Για παράδειγμα, προσπάθησε να προσγειώνεσαι με το μέσο του πέλματος, αντί για τα δάχτυλα ή την φτέρνα. Κάνε όσο πιο ελαφριά βήματα μπορείς. Προσπάθησε να στέκεσαι στητά και να μην καμπουριάζεις και όποτε νιώθεις κούραση, να σταματάς αμέσως για μικρό διάλειμμα.
5. Ενίσχυσε την αντοχή σου κάνοντας έξτρα ασκήσεις με βάρη μεταξύ των προπονήσεών σου, μην ξεχνάς ποτέ την προθέρμανση και μερικές διατάσεις, πριν και μετά.
6. Προστάτευσε τα πιο ευαίσθητα (λόγω έξτρα κιλών) γόνατα, με τακτική ξεκούραση και τη συχνή χρήση πάγου, που θα τα ανακουφίσει αρκετά.
Και, όπως έτσι κι αλλιώς έχουμε πει, γιόρτασε τις μικρές νίκες. Ξέρεις που λένε ότι ακόμη κι ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινάει με ένα βήμα, σωστά; Αυτό κάνεις τώρα: το πρώτο βήμα!
Έχετε ερωτήσεις;