SCROLL TO TOP
Close
podia footcare section

Προϊόντα

podia footcare section
Skasmenes Pternes Podia Footcare Step 2 Round 768x768

Η Φροντίδα των ποδιών σου!

Tα πόδια σου είναι πολύτιμα! Εδώ θα βρεις όλα τα εξειδικευμένα προϊόντα της Podia για την ολοκληρωμένη φροντίδα τους, την περιποίηση και την προστασία τους από τις απειλές που περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου.
Ανακαλύψτε τα
Close
podia footcare section

Ανάγκες

podia footcare section
Diavitiko Podi Podia Footcare Megamenu 1 768x768

Φροντίδα Διαβητικού Ποδιού

Μάθε για τις αυξημένες ανάγκες που έχει το Διαβητικό Πόδι και δες πώς μπορούμε να του προσφέρουμε όλη την απαιτούμενη περιποίηση και την προστασία μέσα στην καθημερινότητα.
Ανακαλύψτε την
Close
podia footcare section

Ρουτίνες φροντίδας

podia footcare section
Frontida Gia Omorfa Kai Dynata Nychia Podia Footcare Mengamenu 768x768

Όμορφα και δυνατά νύχια

Τα νύχια σου είναι σημάδι υγείας και ομορφιάς! Μάθε πώς μπορείς να τα ενδυναμώσεις ξανά και να τα κάνεις να ξεχωρίζουν με τη φροντίδα που σου παρέχουν τα εξειδικευμένα προϊόντα της Podia.
Ανακαλύψτε το
Podia – Προϊόντα Περιποίησης Ποδιών espa
Αναζήτηση...

Πόδια ταλαιπωρημένα από το κρύο και την υγρασία.

kryo zesta papoutsia

Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Η πάθηση από την οποία κινδυνεύουν τα ταλαιπωρημένα από το κρύο πόδια (trench foot, δηλαδή το πόδι των χαρακωμάτων) αναπτύσσεται όταν τα πόδια εκτίθενται στο κρύο και την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που επηρεάζει και τραυματίζει το δέρμα. Η πάθηση αυτή πήρε το όνομά της στα αγγλικά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), όταν περίπου 75.000 Βρετανοί και 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες την εμφάνισαν έπειτα από μεγάλες χρονικές περιόδους που πέρασαν στα κρύα και υγρά χαρακώματα στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Πρόκειται για μια πάθηση που οδηγεί σε βλάβη στους ιστούς του δέρματος και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε κρύες και υγρές συνθήκες, ενώ επίσης προκαλεί πρήξιμο, πόνο και αισθητηριακές διαταραχές στα πόδια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, το δέρμα, ακόμα και στους μύες των ποδιών.

Ενώ τα συμπτώματα τείνουν να μοιάζουν με τα γνωστά σε όλους μας κρυοπαγήματα, στην περίπτωση του “Trench foot” που συζητάμε, η βασική διαφορά είναι πως το δέρμα δεν παγώνει (γι’ αυτό εξάλλου είναι γνωστή και ως ‘τραυματισμός χωρίς ψύξη’). Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση σήμερα δεν βιώνουν το ίδιο επίπεδο απώλειας ιστού και δέρματος με τους στρατιώτες που την ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των πολέμων, καθώς πια πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της πάθησης των ταλαιπωρημένων από το κρύο ποδιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μυρμήγκιασμα ή φαγούρα
 • πόνο
 • πρήξιμο
 • κρύο και κηλιδωμένο δέρμα
 • μούδιασμα
 • αίσθημα τσιμπήματος
 • μεγάλο βάρος στα κάτω άκρα

Μόλις το πάσχον πόδι ζεσταθεί, παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα του δέρματος του ποδιού από λευκό σε κόκκινο ενώ ο πόνος είναι αρκετά οξύς. Επίσης, μπορεί να σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες, που οδηγούν σε πτώση μεγάλων κομματιών δέρματος και ιστού από το τραυματισμένο πόδι.

Τέσσερα είναι τα βασικά στάδια της πάθησης:

Στάδιο 1 – το στάδιο του τραυματισμού: Η ροή του αίματος είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα το δέρμα του ποδιού να είναι κρύο και να υπάρχει έντονο μούδιασμα. Το πόδι κοκκινίζει απλώς και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

Στάδιο 2 – αμέσως μετά τον τραυματισμό: Μόλις το άκρο ζεσταθεί, αλλάζει χρώμα και μελανιάζει έντονα, ενώ παραμένει κρύο και μουδιασμένο. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ήπιο πρήξιμο.

Στάδιο 3 – υπεραιμική φάση: Η διάρκεια της φάσης αυτής μπορεί να διαρκέσει από 2 εβδομάδες έως και 3 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πάσχον πόδι γίνεται ζεστό και κόκκινο και το δέρμα ξηρό. Υπάρχει οξύς πόνος και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν φουσκάλες.

Στάδιο 4 – μετα-υπεραιμική φάση: Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου που πάσχει, με τα πόδια του να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, ενώ ο οξύς πόνος θυμίζει τρύπημα με βελόνες. Σπανιότερα εμφανίζεται στην πληγείσα περιοχή κάποιο μόνιμο έλκος.

Η πάθηση αυτή προκύπτει από έκθεση των ποδιών σε θερμοκρασίες μεταξύ 0°C και 15°C κατά τις οποίες το κρύο περιορίζει τη ροή του αίματος, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται εάν τα πόδια είναι συνέχεια βρεγμένα. Κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα μετά από μόλις μία ώρα έκθεσης σε αυτές τις συνθήκες, ενώ σε άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως και μία εβδομάδα μετά. Η σοβαρότητα του τραυματισμού αυτού (αφού στην ουσία για τραυματισμό πρόκειται) εξαρτάται από το βαθμό του κρύου και της την υγρασίας του ιστού, αλλά και από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το άτομο εκτέθηκε σε συνθήκες κρύου και υγρασίας.

Επαγγελματίες στρατιωτικοί και επαγγελματίες ψαράδες, αλλά και άστεγοι είναι οι πιο επιρρεπείς στην πάθηση, με μελέτες να δείχνουν πως άτομα αφρικανικής καταγωγής και εθνότητας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση από τους Καυκάσιους.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ακόμη και η υποψία της πάθησης, δηλαδή ακόμα κι αν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έκδηλα, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι επαγγελματίες υγείας και οι ποδολόγοι είναι αυτοί που θα εξετάσουν το πάσχον άκρο, θα κάνουν τη διάγνωση και θα αποφασίσουν το στάδιο της πάθησης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει εκθέσει τα άκρα του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι ασφαλώς να απομακρυνθεί από το κρύο και υγρό περιβάλλον και να ζεστάνει σταδιακά και αργά τα πόδια του. Η γρήγορη θέρμανση μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των ποδιών αν η έκθεση στο κρύο είναι συχνή:  

 • Θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και στέγνωμα των ποδιών φορώντας καθαρές, στεγνές κάλτσες κάθε μέρα
 • Να αποφεύγονται οι κάλτσες στον ύπνο ή την ξεκούραση

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή στην περίπτωση έξαρσης της πάθησης τα άτομα που πάσχουν έχουν δυσκολία στο περπάτημα από το οίδημα, τον πόνο και τις φουσκάλες. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουν το περπάτημα, ενώ το να σηκώνουν τα πόδια τους σε ένα ψηλότερο σημείο όταν ξεκουράζονται βοηθάει στη μείωση του οιδήματος. Τα κατάλληλα και εξειδικευμένα προϊόντα για τα πόδια, θα συμβάλουν σίγουρα στην ανακούφιση και την θεραπεία.

Η ενυδάτωση του οργανισμού, η καλή διατροφή και ο κατάλληλος προστατευτικός ρουχισμός είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόληψη της συγκεκριμένης πάθησης.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Είναι πολύ σημαντικό όταν ετοιμάζεσαι για υπαίθριες δραστηριότητες να ακολουθείς μερικές συμβουλές που θα προστατεύσουν τα πόδια σου από το κρύο. Ακολούθησέ τες και όλα θα πάνε καλά!  

 • Να φοράς ζεστές μπότες που εφαρμόζουν καλά στα πόδια σου με χοντρές, μάλλινες κάλτσες
 • Να διατηρείς το σώμα σου όσο το δυνατό πιο ζεστό
 • Να βγάζεις τα παπούτσια και τις κάλτσες σου δύο φορές την ημέρα για να στεγνώσουν και να κάνεις μασάζ στα πόδια σου για να τα ζεστάνεις και να επαναφέρεις τη ροή του αίματος
 • Να στεγνώνεις καλά τις κάλτσες σου πριν τις ξαναφορέσεις όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή (όπως για παράδειγμα το να φορέσεις καθαρές και στεγνές εκείνη τη στιγμή)
 • Να μην κοιμάσαι ποτέ με βρεγμένα παπούτσια ή κάλτσες
 • Όσο είναι δυνατό να κρατάς τα πόδια σου μακριά από το νερό και τη λάσπη 
 • Να επιλέγεις παπούτσια που δεν θα σφίγγουν τα πόδια σου για να επιτρέπεται η καλή κυκλοφορία του αίματος
 • Σε περίπτωση που βρίσκεσαι έξω και έχουν βραχεί ή κρυώσει τα πόδια σου θα πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και να στεγνώσεις τα πόδια σου στον φυσικό αέρα

Μοιράσου το

Έχετε ερωτήσεις;

Ρωτήστε μας

Ρωτήστε μας

podia footcare section 4

podia footcare section 4

podia footcare section 4

podia footcare section 4

Διάβασα & αποδέχομαι τους Όρους χρήσης

podia footcare section 4

Σημεία πώλησης

Βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης

Με 200+ σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, τα προϊόντα μας βρίσκονται πάντα λίγα βήματα μακριά σας!

Σημεία πώλησης
Copyright © 2022 - All rights Reserved
Designed & Developed by Artware
B2B Marketing: Digitale