Με αφορμή την Πρωταπριλιά και τα αθώα ψέματα- πειράγματα που κάνουμε μεταξύ μας, σκεφτήκαμε να πούμε γι’ αυτά τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, όλον τον χρόνο. Άλλοτε για να μας καθησυχάσουμε, συχνά για να αποφύγουμε ή γιατί πιστεύουμε ότι ξέρουμε καλύτερα, το θέμα είναι ότι μερικά από αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα. Ας δούμε 5 ενδεικτικά παραδείγματα:
Ναι καλέ, μια χαρά είμαι, δεν έχω τίποτα!
Σκέψου πόσες φορές προσποιήθηκες ότι είσαι καλά, ενόσω μέσα σου κάτι σε ταλαιπωρούσε και σε έτρωγε. “Και τι έπρεπε να κάνω, να το διατυμπανίζω γύρω γύρω;” θα πεις και θα έχεις δίκιο. Γενικά, είναι μεγάλο κοινωνικό προτέρημα η ενσυναίσθηση- το περιθώριο που δίνουμε στους άλλους να μην είναι καλά, κι εμείς να μην τους κρίνουμε. Μπορεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον να νιώθουμε ότι καλύτερα να φαινόμαστε (/είμαστε) καλά, αλλά τουλάχιστον με τους δικούς μας ανθρώπους, αυτό το “κουκούλωμα” τρέφει το αίσθημα της μοναξιάς, της αβοηθητότητας και της απόστασης.
Εγώ δεν στενοχωριέμαι!
Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια επικροτήσαμε τους άτρωτους, αλάνθαστους χαρακτήρες, που είναι πάντα αισιόδοξοι, δεν στενοχωριούνται ποτέ για τίποτα και έχουν κάθε στιγμή να πουν κάτι που θα μας εμπνεύσει. Τα social media τώρα, δε, μέσω των Influencers προβάλλουν μόνο αυτή την επίπλαστη πλευρά της ζωής, της απέραντης, αψεγάδιαστης ευτυχίας. Άκου, λοιπόν, κάτι λυτρωτικό: είναι φυσιολογικό να σε αγγίζουν πράγματα, να νιώθεις και να εκφράζεσαι. Στον πραγματικό κόσμο, βιώνουμε συναισθήματα που δεν είναι ευχάριστα και μέσα από αυτά ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τις δυνάμεις που δεν ξέραμε καν ότι έχουμε.
Δεν χρειάζομαι ύπνο!
Όχι, χρειάζεσαι ύπνο . Όπως όλοι η άνθρωποι, όπως τα πάντα στη φύση, χρειαζόμαστε μια παύση για να γεμίσουμε ξανά τις μπαταρίες μας. Ο καλός ύπνος μάλιστα, ουσιαστικά σου κερδίζει χρόνο, μέσω της καθαρής σκέψης και της ενέργειας που έχεις την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, η συστηματική έλλειψη ύπνου επιβαρύνει τόσο την υγεία όσο και την ψυχολογία σου, οπότε, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείς να το παραδεχτείς: χρειάζεσαι ύπνο.
Δεν είναι τίποτα, θα περάσει.
Λίγο η Ιατρική σχολή του Internet, λίγο ο φόβος της ασθένειας, συχνά επιλέγουμε την αυτοδιάγνωση, για να καταλήξουμε ότι “δεν είναι τίποτα”. Τι σημασία έχει που, χρόνια τώρα, οι ειδικοί λένε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι παθόντες μετανιώνουν που δεν ασχολήθηκαν πιο νωρίς με το πρόβλημά τους κλπ: εμείς, δεν είμαστε σαν αυτούς ξέρουμε καλύτερα. Το θέμα με την υγεία είναι ότι αυτή είναι ο πραγματικός πλούτος και το μόνο αγαθό που αξίζει κάθε προσπάθεια. Δεν είναι τόσο δραματικά δύσκολο να επισκεφτόμαστε πού και πού το γιατρό μας, για να μας πει εκείνος/η -όπου χρειάζεται- ότι “δεν είναι τίποτα, θα περάσει!”
Ο φαρμακοποιός προσπαθεί να μου πουλήσει, δεν ξέρει
Αν θεωρήσουμε ότι αυτό ισχύει, γιατί ο φαρμακοποιός δεν έκανε απλά μερικά σεμινάρια πωλήσεων, αλλά πήγε και αφιέρωσε τόσα χρόνια στη Φαρμακευτική; Είναι άλλο πράγμα να μην κατανοούμε ακριβώς μια επιστήμη και εντελώς διαφορετικό να την απορρίπτουμε. Οι φαρμακοποιοί, και το έχουμε πει αυτό ξανά, έχουν εμπεριστατωμένη γνώση της υγείας και πώς αυτή θα διατηρηθεί ή θα βελτιωθεί μέσω σκευασμάτων. Ακόμη και στον τομέα των παραφαρμακευτικών προϊόντων, οι φαρμακοποιοί (μόνο) είναι σε θέση να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε προϊόν δρα και άρα πόσο αξιόπιστο είναι. Και, βρίσκονται στην επόμενη γωνία. Και, δίνουν δωρεάν καλές συμβουλές. Επομένως, γιατί να μην τους αξιοποιήσουμε;
Έχετε ερωτήσεις;