

Οι μύκητες στα νύχια χαρακτηρίζονται ως μία συνήθη ιατρική πάθηση και παρουσιάζονται –στα πρώιμα του στάδια- με λευκά ή κίτρινα στίγματα κάτω από το νύχι, είτε στα πόδια είτε στα χέρια. Όσο η μόλυνση-μυκητίαση προχωρά τόσο το νύχι αποχρωματίζεται, λεπταίνει και «σπάει» στις άκρες. Λόγω της φύσης της, η πάθηση αυτή συχνά ξεκινά από ένα νύχι και μεταδίδεται και σε άλλα.
Οι μύκητες των νυχιών δεν είναι απαραίτητα ενοχλητικοί. Στην πραγματικότητα, μπορούν να μην σε ενοχλήσουν, να μην εξαπλωθούν και να μην χρειαστείς εξειδικευμένη θεραπεία, πέρα από μια ειδική κρέμα. Άλλες φορές όμως, μια τέτοια μυκητίαση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ταλαιπωρία, ειδικά αν έχει εισχωρήσει βαθιά στο νύχι και να έχει«χτυπήσει» και τα άλλα νύχια τριγύρω. Σε αυτή την περίπτωση η συμβουλή ενός ποδολόγου είναι πολύτιμη, ώστε να διαγνώσει σωστά και να σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.
Τι προκαλεί τους μύκητες στα νύχια;
Η μυκητίαση μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους μυκητών, με πιο συνηθισμένο τα δερματόφυτα. Παρόλο που οι μύκητες στα νύχια μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μας, φαίνεται να “απειλούν” περισσότερου τους ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς με την πάροδο του χρόνου τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα και ξηρά. Τα σκασίματα αυτά και οι ρωγμές επιτρέπουν στον μύκητα να εισέλθει και να εξαπλωθεί. Άλλοι παράγοντες που τον βοηθούν είναι η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα άκρα καθώς και το γενικευμένο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως έχουμε πει ξανά, οι μύκητες αγαπούν την υγρασία: επομένως, αν ιδρώνεις βαριά, περπατάς ξυπόλητος/η σε δημόσια μέρη, όπως πισίνες, αποδυτήρια κλπ, έχεις δερματικές παθήσεις, διαβήτη ή το «πόδι του αθλητή» τότε φρόντισε να προσέχεις ακόμη περισσότερο τα σημάδια της μυκητίασης.
Τι συμπτώματα έχουν οι μύκητες στα νύχια;
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω το κύριο σύμπτωμα της μυκητίασης είναι ο αποχρωματισμός του νυχιού. Συνήθως μεταβάλλεται σε κίτρινο-καφέ και όσο προχωρά η μόλυνση σε μαύρο. Το νύχι λεπταίνει και αρχίζει να σπάει στις γωνίες καθώς επίσης έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Τα νύχια των ποδιών είναι πιο επηρρεπή σε μύκητες καθώς είναι αυτά που εκτίθενται σε υγρασία, βρωμιές, και λιγότερη φροντίδα κατά γενική ομολογία.
Πώς μπορώ να τους προλάβω;
Μια τόσο διαδεδομένη πάθηση, όπως οι μύκητες στα νύχια, έχει ερευνηθεί ενδελεχώς και είναι εδώ και χρόνια γνωστοί οι τρόποι πρόληψής της. Σημειώνουμε, για υπενθύμιση, τα βασικά:
- Πλένουμε χέρια και πόδια. Αν μην τι άλλο τα χέρια, τώρα με τον κορονοϊό έχουμε μάθει να τα πλένουμε σωστά και σχολαστικά. Τα πόδια όμως; Χρειάζονται και εκείνα επιμελή και τακτική φροντίδα, με κατάλληλα προϊόντα που κρατάνε το δέρμα δυνατό και ενυδατωμένο. Στέγνωσε τα πόδια σου καλά, ανάμεσα στα δάχτυλα, στα νύχια και παντού.
- Στην περίπτωση που έρθεις σε επαφή με ένα νύχι που ήδη έχει εμφανίσει μύκητα, φρόντισε να πλύνεις τα χέρια σου πάρα πολύ καλά, για να αποφύγεις να τον μεταφέρεις και αλλού.
- Κόβουμε τα νύχια μας σωστά. Κόψε τα ευθεία, τρίμαρε τις γωνίες με την κατάλληλη λίμα και κάθε φορά μετά το κόψιμο απολύμανε το ψαλιδάκι, ειδικά αν κάποιο από τα νύχια σου είναι ήδη μολυσμένο.
- Διάλεξε τα σωστά παπούτσια. Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το ξαναπούμε. Διάλεξε παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι σου να«αναπνέει» μέσα σε αυτά. Το ιδανικό παπούτσι είναι εκείνο που σε κάνει να νιώθεις άνετα και φροντίζει το πόδι σου, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει αυτοπεποίθηση και στυλ.
- Εμπιστεύσου τους ειδικούς. Μην παραλείπεις την φροντίδα του ειδικού για τα άκρα από καιρό εις καιρόν. Αλλά, φρόντισε να διαλέξεις έναν χώρο με σωστές συνθήκες υγιεινής και εξειδικευμένα προϊόντα. Επίσης αν τα νύχια σου έχουν μολυνθεί καλό είναι να μην χρησιμοποιείς βερνίκια νυχιών ή τεχνητά νύχια έως ότου λυθεί το πρόβλημα.
- Επισκέψου ποδολόγο ή γιατρό: Αν η μόλυνση εξαπλωθεί και προκαλεί πόνο, τότε οι αντιμετώπιση αλλάζει και χρήζει ειδικής γνώσης, σαν αυτή που έχει ο ποδολόγος σου. Στις πολύ ειδικές περιπτώσεις των διαβητικών, οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια είναι λόγος επικοινωνίας με τον γιατρό.
Έχετε ερωτήσεις;