Κάποια επαγγέλματα είναι πιο απαιτητικά για το σώμα από άλλα. Αν είσαι για παράδειγμα κομμώτρια, αεροσυνοδός, εκπαιδευτικός, υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα ή νοσηλεύτρια, κάνεις μια δουλειά που απαιτεί να στέκεσαι όρθια πολλές ώρες καθημερινά. Και μάλλον αυτό ευθύνεται για αυτούς τους έντονους πόνους που νιώθεις στα πόδια ή το ενοχλητικό πρήξιμο στο τέλος της μέρας, που ιδίως το καλοκαίρι μπορεί να είναι εκτός από επώδυνο και αντιαισθητικό. Σε προχωρημένες καταστάσεις, και σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση, δε, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κιρσούς, ευρυαγγείες ή ακόμη και ακραία προβλήματα του κυκλοφορικού. Και ενώ όταν γίνεται περιστασιακά και σπάνια, οι όποιες συνέπειες αντιμετωπίζονται με ένα ωραίο δροσερό ντουζάκι και ξεκούραση, στην περίπτωση που η ορθοστασία είναι ο κανόνας στη ζωή σου, μπορεί να γίνει πολύ βασανιστική. Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι λίγες ώρες ορθοστασίας την ημέρα, σε συνδυασμό με κίνηση, μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία. Πάμε να δούμε τι ισχύει τελικά και πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις θετικά ή, στην αντίθετη περίπτωση, να προλάβεις τα προβλήματα που προκαλεί.
Είναι η ορθοστασία ευεργετική;
Κι όμως, ναι. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, οι ειδικοί συμβουλεύουν να φροντίζουμε να είμαστε τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα όρθιες, κάνοντας δουλειές στο σπίτι ή εκτός. Κι αν αυτό γίνεται τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα, σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με τη συμμετοχή σε 10 μαραθωνίους δρόμου! Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγούν, για να διατηρήσουμε το σώμα μας όρθιο, χρησιμοποιούμε όλους τους μυς των ποδιών και του κορμού, ακόμη και τους πιο μικρούς. Εσύ λοιπόν που νόμιζες ότι γυμναστική είναι μόνο η ρουτίνα του γυμναστηρίου ή το τρέξιμο στο βουνό, ξανασκέψου το. Η κίνηση, ακόμη και όταν δεν είναι η οργανωμένη μεθοδική κίνηση της προπόνησης με έναν γυμναστή ή κάνοντας ένα σπορ, αλλά τα χιλιόμετρα που κάνεις ασυναίσθητα, για να καθαρίσεις το σπίτι ή να ποτίσεις τον κήπο, βοηθάει πολύ την υγεία σου. Με την καθημερινή κινητικότητα, μειώνεται το βάρος του σώματος και άρα ελαττώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη ή καρκίνου.
Ναι, αλλά εγώ που στέκομαι 8 ώρες κάθε μέρα στη δουλειά;
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί ενώ οι 3 ώρες τη μέρα είναι ένα φυσικό φάρμακο για τον οργανισμό, η διαρκής, πολύωρη ορθοστασία, ιδίως αν υπάρχει παράλληλα και κάποια άλλη αιτία (βλ. φλεβική ανεπάρκεια), μπορεί, όπως είπαμε παραπάνω, να σε ταλαιπωρήσει πολύ ή ακόμη και να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν ο πόνος είναι επαναλαμβανόμενος και σταθερός, είναι να επισκεφθείς το γιατρό σου. Αλλά αφού μας δίνεται η ευκαιρία εδώ, εμείς σου δίνουμε κάποια tips κι εσύ προσπάθησε να τα εφαρμόσεις στην πράξη!
Tips για λιγότερο πόνο και ενόχληση
– Γυμνάσου, τακτικά! ‘Ετσι βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος και το βοηθάς να μην «λιμνάζει» στα κάτω άκρα. Παράλληλα δυναμώνεις τους μυς σου, κι έτσι μπορείς να διατηρείς τη σωστή στάση σώματος, παρά την κούραση της ορθοστασίας.
– Το ότι πρέπει να στέκεσαι όρθια, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνεται στατικά σε μία θέση. Μπορείς να το «σπας» κάνοντας κάθε τόσο μερικά βήματα στο χώρο που βρίσκεσαι, σαν μικρά διαλείμματα από την ακινησία.
– Θυμάσαι τη ρουτίνα που σου έχουν δείξει να κάνεις στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, για να αποφύγεις τις κράμπες και το πρήξιμο; ‘Η με άλλα λόγια, κάνε διατάσεις. Όσο περισσότερες φορές μέσα στη μέρα, τόσο λιγότερο πόνο θα νιώθεις στο τέλος της.
– Εννοείται ότι τα ψηλά τακούνια αλλά και τα εντελώς ίσια παπούτσια δεν ενδείκνυνται, όταν πρέπει να στέκεσαι όρθια για ώρες. Προσπάθησε να φοράς παπούτσια από δέρμα (μαλακό, όχι σκληρό), με μικρό τακούνι, ή αθλητικά που δεν κουράζουν το πόδι και του επιτρέπουν να «αναπνέει» περισσότερο. [Θυμήσου ότι έχουμε γράψει και άρθρο ειδικά για το πώς να διαλέγεις το κατάλληλο τακούνι!]
– Αν το επιτρέπει ο χώρος όπου βρίσκεσαι, προσπάθησε να στέκεσαι ακουμπώντας εναλλάξ τα πόδια σου σε ένα υποπόδιο. ‘Ετσι ξεκουράζεις τη μέση σου από το βάρος.
Και, όπως λέμε πάντα, φρόντισε τα πόδια σου, με προσοχή και επιμέλεια. Αφιέρωσε συστηματικά χρόνο για την σωστή ενυδάτωση, διάλεξε παπούτσια που διευκολύνουν τη φυσική κίνηση του ποδιού και μην αμελείς ενοχλήσεις και πόνους, που ενδεχομένως να αποκαλύψουν έναν τραυματισμό ή μια πάθηση!
Έχετε ερωτήσεις;
Σκασμένες πτέρνες τέλος. - Podia - Προϊόντα Περιποίησης Ποδιών
[…] η αιτία για τις σκασμένες φτέρνες σου: η πολύωρη ορθοστασία ταλαιπωρεί γενικά πέλματα μας και συμβάλει στην […]