

Ή αλλιώς, τι συμβαίνει όταν τραυματίζεις έναν μυ;
Καταρχάς, ο πόνος σε κάποιο μυ του σώματός σου μπορεί να κρύβει πίσω του μια φλεγμονή ή τραυματισμό, οπότε μην τον παίρνεις αψήφιστα. Αυτό που εμείς ονομάζουμε απλά τράβηγμα, πιάσιμο ή θλάση μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες. Πρόκειται για φλεγμονές που δημιουργούνται είτε όταν ο μυς υπερδιατείνεται είτε όταν κόβονται ή αλλοιώνονται οι μυϊκές ίνες.
Και οι δυο αυτές περιπτώσεις μπορούν να συμβούν από κάποιο ατύχημα που ίσως είναι το πιο προφανές, κυριότερα όμως εμφανίζονται ως αποτέλεσμα κούρασης, κακής χρήσης του μυ, λανθασμένης στάσης σώματος, αλλά και ως σύνδρομο υπέρχρησης.
Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν τον τραυματισμό ή τη φλεγμονή;
Συνήθως:
- Έχεις ξαφνικό οξύ πόνο
- Το εύρος κίνησης του μέλους που σε πονάει είναι περιορισμένο
- Εμφανίζεις μώλωπα ή αποχρωματισμό στο σημείο της φλεγμονής
- Έχεις δυσκαμψία και αδυναμία κίνησης
- Παρουσιάζεται πρήξιμο
Πρακτικά οι απλές φλεγμονές σε κάποιο μυ μπορούν να συμβούν από διάφορες αιτίες που εντάσσονται τόσο πολύ στην καθημερινότητά σου, που πιθανά να μην τους έχεις δώσει πολλή σημασία.
Οι οξείες καταπονήσεις των μυών συμβαίνουν από μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα στην καθημερινότητά σου όπως κάποιο γλίστρημα ή στραμπούληγμα, αλλά και σε περιπτώσεις που δεν το περιμένεις καθόλου, όταν για παράδειγμα τρέξεις απότομα (γι αυτό λέμε ότι είναι απαραίτητο το ζέσταμα πριν την άθληση!), όταν πετάξεις κάτι με δύναμη, στην προσπάθειά σου να σηκώσεις κάποιο βαρύ αντικείμενο και φυσικά όταν στην προσπάθειά σου αυτή έχεις κακή ή περίεργη στάση σώματος.
Όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά, τότε το τραυματισμένο σημείο θεραπεύεται μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες ακόμη και με θεραπεία στο σπίτι. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις σοβαρών θλάσεων, περιπτώσεις δηλαδή όπου αλλοιώνονται οι μυϊκές ίνες ή κόβονται, και σίγουρα απαιτούν ιατρική φροντίδα . Γενικά, οι πιο σοβαροί τραυματισμοί των μυών παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο μέχρι επουλωθούν, ίσως και μήνες, και σε περίπτωση παραμέλησής τους είναι ικανοί να δημιουργήσουν χρόνια προβλήματα στο τραυματισμένο μέλος. Γι αυτό πάντα λέμε ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον ορθοπεδικό σου πριν επιλέξεις οποιαδήποτε θεραπεία, για να εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασής σου.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τέτοιου είδους φλεγμονές στην καθημερινότητά σου;
Μικρές αλλαγές στις συνήθειες σου, θα φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στην υγεία των μυών σου. Για παράδειγμα:
- Όταν εργάζεσαι στο γραφείο να έχεις σωστή θέση στον αυχένα, την πλάτη και τα χέρια σου
- Να κάνεις συχνά μικρά διαλείμματα από την εργασία σου
- Όταν εργάζεσαι πολλές ώρες σε καθιστή ή όρθια θέση μερικές απλές διατάσεις βοηθούν πολύ
- Να αποφεύγεις τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις
- Να χρησιμοποιείς καλή καρέκλα εργασίας
- Όταν στέκεσαι να προσέχεις τη στάση του σώματος σου, κυρίως την πλάτη και τον αυχένα σου
Και για την αποφυγή σοβαρότερων τραυματισμών, δοκίμασε:
- Να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια που θα σου δίνουν καλή στήριξη και θα προστατεύουν τα πόδια σου
- Να κάνεις πάντοτε καλό ζέσταμα πριν την άσκηση
- Να προσέχεις πολύ τη στάση του σώματός σου όταν σηκώνεις βαριά αντικείμενα. Προσπάθησε πάντοτε να λυγίζεις τα γόνατά σου και να κρατάς τη μέση σου ίσια ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς σου
- Να γυμνάζεσαι πάντοτε στο όριο των δυνάμεων και των αντοχών σου
- Διατήρησε το βάρος σου
Έχετε ερωτήσεις;