Οι εκτεταμένες αλλαγές, που έχουν συντελεστεί στην καθημερινότητα όλων μας λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι τεράστιες, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού κλεισίματος των σχολείων, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των χώρων εστίασης, και άλλων επιχειρήσεων. Επίσης, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Οι αλλαγές αυτές είναι ικανές να επηρεάσουν πολύπλευρα την υγεία μας, αλλά και την υγεία τον ποδιών μας. Και είναι λογικό, αφού ο τρόπος που τα «χρησιμοποιούμε» έχει αλλάξει ριζικά. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ιατρικά προβλήματα.
Περπατώντας ξυπόλητοι
Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση οδήγησε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μην φορούν παπούτσια κάθε μέρα, όπως προ πανδημίας, όταν δηλαδή έπρεπε να βγαίνουν από το σπίτι. Τώρα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ξυπόλητοι ή με κάλτσες.
Ενώ το να περπατάς χωρίς παπούτσια μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, η έλλειψη στήριξης της καμάρας του ποδιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων των ποδιών, όπως:
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στη φτέρνα, είναι η φλεγμονή μιας παχιάς ζώνης ιστού που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού σου και συνδέει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών. Τα συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στην φτέρνα. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο οξύς το πρωί όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι ή μετά από μεγάλη περίοδο ξεκούρασης. Έχε υπόψη σου όμως, πως μειώνεται προοδευτικά όταν ξεκινάς ξανά να περπατάς και να κινείσαι!
- Μεταταρσαλγία (δηλαδή πόνος στο μετατάρσιο του ποδιού)
Η μεταταρσαλγία εμφανίζεται όταν στο κάτω μέρος του ποδιού σου, τον ταρσό (είναι το σημείο που βρίσκεται κοντά στη βάση των δακτύλων), υπάρχει μια φλεγμονή. Ο οξύς πόνος, που επιδεινώνεται όταν στέκεσαι, τρέχεις, περπατάς ή λυγίζεις τα πόδια σου είναι και το μόνο, ουσιαστικά, σύμπτωμα.
Η τενοντίτιδα του αχίλλειουείναι ένας τραυματισμός υπέρχρησης του ιστού που συνδέει τους μύες της γάμπας με το οστό της φτέρνας. Ο πόνος που σχετίζεται με την αχίλλειο τενοντίτιδα ξεκινά συνήθως ως ήπιος στο πίσω μέρος του ποδιού ή πάνω από τη φτέρνα μετά από τρέξιμο ή άλλη αθλητική δραστηριότητα.
Η φλεγμονή ή ο ερεθισμός ενός τένοντα είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των κάτω άκρων. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολική καταπόνηση ή επιβάρυνση του συγκεκριμένου σημείου όταν προσπαθείς να αποφύγεις άλλες επίπονες καταστάσεις. Πρέπει να γνωρίζεις πως ο πόνος της τενοντίτιδας (ειδικά στην αρχή) μπορεί να είναι ήπιος αλλά είναι αρκετά επίμονος και δεν υποχωρεί εύκολα. Μπορείς να καταλάβεις αν πάσχεις από κάποια τενοντίτιδα αν δεις το σημείο εκείνο να παρουσιάζει ευαισθησία ή και πρήξιμο.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις αυτές τις καταστάσεις και να αποφύγεις τους διάφορους πόνους στα πόδια (ή ακόμη και τραυματισμούς) είναι να φοράς ακόμη και μέσα στο σπίτι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή ανατομικές παντόφλες. Τα παπούτσια κάνουν πολλά περισσότερα εκτός από το να στηρίζουν απλά την καμάρα του ποδιού σου. Σε προστατεύουν από μικρό-τραυματισμούς και μικροατυχήματα, όπως το να πατήσεις ένα αιχμηρό αντικείμενο ή να τραυματίσεις τα δάχτυλά σου μέσα στο σπίτι. Όσο μικροί κι αν φαίνονται ασήμαντοι τλετοιοι τραυματισμοί, δεν παύουν να αποτελούν κίνδυνους για σοβαρότερες καταστάσεις. Τι εννοούμε; Εάν για παράδειγμα ένα αιχμηρό αντικείμενο διεισδύσει στο δέρμα σου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εύκολα μια μόλυνση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην αντιμετώπισή του. Ένα άλλο παράδειγμα, για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει, είναι ο τραυματισμός των μικρών δαχτύλων του ποδιού που όλοι γνωρίζουμε πως είναι εξαιρετικά επώδυνος, αλλά και η κύρια αιτία καταγμάτων. Για να προστατεύεις τον εαυτό σου από επώδυνα (μικρο)ατυχήματα, καλά θα κάνεις να απομακρύνεις κάθε εμπόδιο στο πάτωμα που θα μπορούσε να σου προκαλέσει κάποιο τραυματισμό στα πόδια.
Άσκηση στο σπίτι
Με την πανδημία έκλεισαν προσωρινά τα γυμναστήρια και οι χώροι άσκησης, όπως τα στούντιο γιόγκα, πιλάτες ή χορού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι μας να αναζητούμε τρόπους (αλλά και χώρους) άσκησης, με κυρίαρχη την επιλογή του σπιτιού.
Το να φοράς αθλητικά παπούτσια ακόμη και όταν γυμνάζεσαι μέσα στο σπίτι είναι πολύ σημαντικό. Ένα παπούτσι πρέπει να παρέχει την κατάλληλη στήριξη του ποδιού σου. Και ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει το τέλειο παπούτσι για κάθε τύπο ποδιού, εσύ μπορείς να έχεις ως οδηγό και κριτήριο την άνεση και τη σωστή εφαρμογή όταν επιλέγεις νέα αθλητικά παπούτσια.
Μην ξεχνάς πως ακόμη κι αν γυμνάζεσαι μέσα στο σπίτι δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεις την προθέρμανση και την αποθεραπεία, αλλά και τις κατάλληλες διατάσεις. Μάλιστα, οι διατάσεις είναι πολύ ευεργετικές γενικότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν δουλεύεις ή κάνεις τηλεκπαίδευση, προκειμένου να ξεπιάνεσαι από την καρέκλα, να αποφεύγεις καταστάσεις δυσκαμψίας στο σώμα σου από την ακινησία, αλλά και τραυματισμούς.
Νύχια που «γυρίζουν προς τα μέσα»
Λόγω της πανδημίας, πολλά ινστιτούτα περιποίησης νυχιών παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα νύχια μας και είχαμε κατά κάποιο τρόπο βασιστεί στις υπηρεσίες τους, να μην είχαμε πολλές επιλογές μέσα στην υποχρεωτική καραντίνα.
Τι μπορείς όμως να κάνεις εσύ για να αποτρέψεις ένα νύχι που μεγαλώνει εσωτερικά όταν δεν είναι δυνατό να επισκεφθείς έναν ειδικό;
- Προσπάθησε να κόψεις τα νύχια των ποδιών σου ευθεία
- Κράτησε τα νύχια των ποδιών σε μέτριο μήκος, ούτε κομμένα πολύ βαθιά, ούτε όμως και μακριά
- Επίλεξε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σου και δεν σου ασκούν πίεση στα δάχτυλα
- Προμηθεύσου διάφορα προστατευτικά δαχτύλων για την αποφυγή τραυματισμών των νυχιών σου
Ένα ζεστό ποδόλουτρο, ένα κομμάτι βαμβάκι και η εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας είναι καλοί τρόποι για την αντιμετώπιση στο σπίτι, ενός εσωτερικού νυχιού. Αν όμως όλα αυτά δεν βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς έναν ειδικό.
Σε περίπτωση που πάσχεις από διαβήτη, θα πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή και θεραπεία: αν έχεις υποστεί κάποιο τραυματισμό ή έχεις συμπτώματα πόνου, κοκκινίλες, πρηξίματα ή οποιαδήποτε ανοιχτή πληγή στα πόδια. Μια καθυστέρηση σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, γι’ αυτό και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις το όποιο πρόβλημα στο πόδι που πάσχει, τόσο το καλύτερο!